ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ώρα που ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα επιλέγει για ακόμη φορά τον δρόμο των προκλήσεων, εκδίδοντας μια ακόμη Navtex.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η νέα Νavtex αφορά σε στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.
H νέα Navtex:
Πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής.
» Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά, στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
«Θέλουμε να σεβαστούμε τα κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζοντας ότι «για την Τουρκία πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει».
Ο κ. Μισέλ προσέθεσε ότι αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα, αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».
Η δήλωση του Σαρλ Μισέλ βρίσκει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο, όπου βρίσκεται προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τον βηματισμό τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και της Συνόδου Κορυφής.
Η αμερικανική στάση
Καταλύτης στις εξελίξεις ενδέχεται να είναι και το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η αμερικανική πλευρά. Χθες το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την Τουρκία σε πολλές περιπτώσεις να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.
«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ: Άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό
State Department: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΣΟΚ: Οι εξηγήσεις του κ. Τασούλα δεν αναιρούν την παλαιοκομματική του νοοτροπία
- Saudi Aramco: Γιατί επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη;
- ΕΛΑΣ: Έφοδος στις φυλακές Κορυδαλλού – Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα
- Φον ντερ Λάιεν: Υπογράμμισε την ανάγκη να πέσουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη