ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό ήταν και το σήμα που – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ότι, δηλαδή, στην παρούσα συγκυρία, οι αποφάσεις είναι προϊόν δύσκολης άσκησης ισορροπίας, καθώς αφενός δεν πρέπει να δυσκολευθεί η καθημερινότητα των εμβολιασμένων, γιατί αυτό θα έδινε το λάθος μήνυμα και αφετέρου, τα νέα μέτρα να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε να στοχοποιούν τους ανεμβολίαστους.
Δύσκολη ισορροπία σε απολύτως τεντωμένο σκοινί, διότι το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν θα αντέξει το σκοινί… και δεν θα βρεθεί η χώρα μπροστά σε ακόμα πιο δραματική κατάσταση από αυτή που βίωσε με την έναρξη της πανδημίας.
Η πλειονότητα των ειδικών κάνει εφιαλτικές εκτιμήσεις για το δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει- μιλούν για Δεκέμβριο με πάνω από 10.000 κρούσματα και με ένα μέσο όρο 60-65 θανάτων, χωρίς να αποκλείεται να δούμε και μέρες που θα ξεπεράσουν και τους 100. Εισηγήθηκαν πιο δραστικά μέτρα, όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας για όλους στις «κόκκινες» περιοχές, καθώς και απαγόρευση εισόδου οριζόντια για όλους τους ανεμβολίαστους σε μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά εξαίρεσε τους ανεμβολίαστους από την υποχρέωση rapid test κατά την είσοδό τους σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες! Το τελευταίο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και ζωηρές συζητήσεις, καθώς τον επόμενο μήνα ξεκινά μία παρατεταμένη περίοδος θρησκευτικών εκδηλώσεων, η οποία φέρει κοσμοσυρροή στους ναούς και άπαντες μπορεί να αντιληφθούν τί θα σημάνει αυτό, με τα ημερήσια κρούσματα σε δυσθεώρητα επίπεδα.
«Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει μέτωπο με τους πιστούς» εκτιμά κορυφαίος λοιμωξιολόγος στο mononews , εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ανησυχία για τις συνέπειες αυτής της χαλαρότητας.
Το κυβερνητικό επιτελείο τονίζει συνέχεια ότι θα ρίξει το βάρος στην εκστρατεία πειθούς των εμβολιασμένων για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την τρίτη, αναμνηστική δόση, αλλά και παρόλο ότι και οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο να εμβολιασθούν για άλλη μια φορά οι δις εμβολιασμένοι, επιμένουν να εστιάζουν στους ανεμβολίαστους.
«Αντί να τους παρακαλούμε να κάνουν το εμβόλιο, που δεν έχει αποτέλεσμα, θα έπρεπε το κράτος να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και να σταλθεί το μήνυμα να σταματήσουν μεμονωμένοι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν το εμβόλιο και να περιμένουν», είπε στο site μας επιστήμονας εκ των κορυφαίων της χώρας.
Την ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να λογοδοτήσουν οι γιατροί που αποτρέπουν τους ασθενείς τους από τον εμβολιασμό, τονίζουν πάντως και πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίοι παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι υπάρχει ατολμία σε πολλά: Στον έλεγχο για το αν τηρούνται τα πρόστιμα, στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις ένοπλες Δυνάμεις, όπου θα μπορούσε να γίνει με μια διαταγή, ή στα Σώματα Ασφαλείας.
Και πάντως, άπαντες στο κυβερνητική παράταξη, παραδέχονται ότι το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολο. Η κυβέρνηση πια, ελέγχεται, πέραν όλων των άλλων, για αναποφασιστικότητα υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.
Μέχρι σήμερα έλεγε ότι δεν λαμβάνει περιοριστικά μέτρα εις βάρος των ανεμβολίαστων, αλλά αποκαθιστά την κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Δεν έλαβε όμως κανένα πραγματικά αυστηρό μέτρο που να στρέφεται ευθέως κατά των αντιεμβολιαστών. Και αν υπάρχει μια βασική μομφή για το κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα, είναι η έλλειψη τόλμης και η απουσία της αποφασιστικότητας που επέδειξε στην αρχή της θητείας της.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown – Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού το 2022
Σκέρτσος: Τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά
Άτολμα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Η κυβέρνηση αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την σκληρή κριτική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ