ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από το πρωί της Παρασκευής οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, επιχειρώντας να κλιμακώσουν την ένταση. Λίγο μετά τις 10 το πρωί το τουρκικό σκάφος κινήθηκε και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λαμβάνοντας την αντίστοιχη άμεση απάντηση από την ελληνική φρεγάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου, μαζί με ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα σαν αστακοί, έχουν πάρει θέσεις στο Αιγαίο και περιμένουν το στίγμα που θα τους δοθεί για να κινηθούν ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, απέναντι στο σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι.
Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως και Ανατολικά της Κρήτης ήδη βρίσκονται stand by μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού πολεμικού στόλου κι έχουν πάρει ήδη σαφέστατες εντολές από το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το Barbaros, τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Πολύ κοντά στην ίδια περιοχή σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα βρίσκονται τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, γεγονός που προκαλεί σχετική νευρικότητα στην τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείο Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε την είδηση άμεσα, σημειώνοντας ότι ναι μεν επεισόδιο δεν υπήρξε, ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας και με την παρουσία της φρεγάτας έχει στόχο να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Λευκωσία από την πλευρά της έκανε λόγω μέσω διπλωματικών πηγών για«επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.
Η Τουρκία σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Hellas Journal εκτιμάται ότι έχει στόχο την επέκταση του Casus Belli από το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο διότι έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από τις συνεργασίες-συμμαχίες της Κύπρου και της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο καθώς επίσης και να γκριζάρει μια ακόμη περιοχή μετά τα Ίμια. Όμως οι ίδιες πηγές λένε ότι πλέον τα ίδια λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σε καμία των περιπτώσεων.
Ο πόλεμος νεύρων, καθώς και οι προσπάθειες να στηθεί ένα επικοινωνιακά «πολεμικό σκηνικό» στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, καθώς πλησιάζει η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil και η Τουρκία θέλει ξεκάθαρα να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Αθήνα σπάει τον «τσαμπουκά» του τουρκικού Barbaros: Στέλνει τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι μπλόκαραν τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Αποθαρρύνουμε κάθε πράξη που αυξάνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν