Ψηλά στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκεται η ακρίβεια ως μια από τις προκλήσεις που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Οι παραγωγικοί φορείς και θεσμικοί φορείς στις θέσεις τους ενόψει της ΔΕΘ και στα υπομνήματα που έχουν στείλει τόσο στον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία όσο και στα πολιτικά κόμματα επισημαίνουν ότι την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετία διαδοχικών κρίσεων, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους.

Ενδεικτική είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιεύτηκε χθες σύμφωνα με την οποία η επίμονη ακρίβεια που αντανακλάται στο αυξημένο κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιβαρύνσεις, φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το α’ εξάμηνο του 2024 παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση κατά 14,3 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στις 49,6 μονάδες από τις 63,9 που ήταν το β’ εξάμηνο του 2023.

Η σοβαρή αυτή υποχώρηση υποδηλώνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί κυρίως λόγω της επίμονης πληθωριστικής κρίσης. Η επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων είχε αρχίσει να γίνεται ορατή ήδη από την προηγούμενη έρευνα κλίματος τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε από τις 66,7 μονάδες, που βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 63,9 μονάδες.

Ωστόσο πέρα από τη διάσταση του μείζονος προβλήματος της ακρίβειας, που φυσικά αποτελεί το πρωτεύον ζήτημα  για τα ελληνικά νοικοκυριά, ο επιχειρηματικός κόσμος θέτει ως προϋπόθεση για τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία  την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε αυτό  ακριβώς εστιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, διευρύνοντας τη μάχη κατά της ακρίβειας με ενέργειες που θα δώσουν μόνιμα αποτελέσματα.

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη συμβολή μας στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα. Ενός μοντέλου που θα εστιάζει στην αποφασιστική ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», όπως αναφέρει πολύ συχνά θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου.

Η εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία

Στην κατεύθυνση αυτή μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τη βιομηχανία επιδιώκεται η αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας και η αύξηση τόσο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων όσο και τον εργαζομένων στον κλάδο της βιομηχανίας.

Παράλληλα δίνονται 45 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα και 85 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση» για την ψηφιακή μετάβαση των μικρών και  μεσαίων επιχειρήσεων παρέχοντας τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι τεχνολογικές υποδομές και ο εξοπλισμός τους με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Ενώ με το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ ενισχύεται η έρευνα και καινοτομία.

Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Τάκη Θεοδωρικάκου και βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Χρηματοδότηση στρατηγικών και εμβληματικών ιδιωτικών επενδύσεων

Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «είμαι υπουργός ανάπτυξης, όχι ακρίβειας. Βασική δουλειά μου είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να υπάρχουν δουλειές και να αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών». Στην κατεύθυνση αυτή βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια παρέχοντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ότι εντός του επόμενου διμήνου το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκρίνει και θα χρηματοδοτήσει με 170 εκατ. ευρώ στρατηγικές και εμβληματικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, με κύρια χαρακτηριστικά την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Ανάπτυξης: Το μεγάλο στοίχημα του Τάκη Θεοδωρικάκου

Θεοδωρικάκος: Έρχεται χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εξετάζονται νέα μέτρα για την μείωση των τιμών