ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με ανακοινώσεις επιπλέον δράσεων για τη στήριξη των πολιτών και της οικονομίας, όπως η επίσπευση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και η στεγαστική πολιτική για νέους και νέες, παράλληλα με την επιτάχυνση του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού έργου, με την εισαγωγή στο Κοινοβούλιο νομοσχεδίων που διορθώνουν χρόνιες στρεβλώσεις και ενισχύουν ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, πιθανότατα δε, με ανακοινώσεις, εντός του Σεπτεμβρίου, για συγκεκριμένες, αλλά δομικού χαρακτήρα αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επαναφέρει, σταδιακά, την ατζέντα σε προνομιακά για τον ίδιο πεδία άσκησης πολιτικής.
Κυβερνητική αντεπίθεση για περισσότερη διαφάνεια
Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός, πιστός στην διακηρυγμένη αρχή της πλήρους διαφάνειας στην «υπόθεση Ανδρουλάκη», και σε συνέχεια των θεσμικών ενεργειών του, από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως οι σχετικές καταγγελίες, θα κάνει αποδεκτό κάθε αίτημα ή πρόταση της αντιπολίτευσης που θα υποβοηθά το «καμία σκιά, όλα στο φως», που αποτελεί το moto του Μαξίμου.
Απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η αποδοχή του αιτήματος Τσίπρα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, μετά από το πρόωρο άνοιγμα του Κοινοβουλίου στις 22 Αυγούστου, που αποφάσισε ο κ. Τασούλας σε συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη.
Αλλά και κυρίως, επί της ουσίας της υπόθεσης, οι επιπλέον ρυθμίσεις -πέραν των τεσσάρων πεδίων παρέμβασης για την ΕΥΠ στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός- που θα έρθουν άμεσα προς ψήφιση και αφορούν στην επαναφορά μιας ακόμα δικλίδας ασφαλείας, που προβλέπει ότι τα αιτήματα της ΕΥΠ για νόμιμες επισυνδέσεις πρέπει να ελέγχονται και από εισαγγελέα εφετών εκτός από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ. Στην Κυβέρνηση θυμίζουν με νόημα ότι η συγκεκριμένη ήταν μια πρόνοια που καταργήθηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τονίζουν δε ότι σε ότι αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Πρόεδρός της μπορεί να την συγκαλέσει και κατά τα θερινά τμήματα.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις επ’ ουδενί σημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα «σύρεται» πολιτικά από τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης στην κομματική σκακιέρα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τους σοβαρούς τριγμούς που προκάλεσαν οι παραιτήσεις Δημητριάδη- Κοντολέοντα, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη «σήκωναν το γάντι» και αναδείκνυαν τις «τρεις αρνήσεις Ανδρουλάκη»: Αυτής απέναντι στην πρόσκληση για ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας, της ανάλογης για ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για το Predator, καθώς και της άρνησης να αποδεχθεί τη δημόσια διαβεβαίωση από μέρους της Κυβέρνησης, ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει στην κατοχή της το κακόβουλο λογισμικό.
Οι ίδιες πηγές καλούν μάλιστα, με νόημα, «να δει ο οποιοσδήποτε ποιος εισηγήθηκε τον σχετικό νόμο που εξασφάλισε τη νομιμότητα και τη δυνατότητα επισύνδεσης για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, διαρρέουν πως ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση «επειδή ήθελε να στρέψει πάνω του τους προβολείς, μιας και ο Ν. Ανδρουλάκης, ως μη κοινοβουλευτικός, θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μ. Κατρίνη».
Λεπτές ισορροπίες …στα κάγκελα
Πάντως, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έκλεισαν το θέμα για την αντιπολίτευση, αντιθέτως, φαίνεται πως δρομολογούν ευρύτερες εξελίξεις προκειμένου να παραμείνει …το τζίνι έξω από το μπουκάλι, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην «στρατηγική απομόνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη», όσο και στην επόμενη μέρα στις σχέσεις και τους συσχετισμούς ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχεδόν ταυτόχρονη και σε κάθε περίπτωση ταυτόσημη επίκληση και από τους πολιτικούς αρχηγούς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, του παράγοντα χρόνου που προσπαθεί να κερδίσει, όπως υποστηρίζουν, ο Κ. Μητσοτάκης. Όπως και του κοινού ερωτήματος γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να ζητούν την άμεση ανακοίνωση του λόγου παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, επιμένουν να αναδεικνύουν το ερώτημα «ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επέβαλε την παρακολούθηση ενός υποψήφιου πολιτικού αρχηγού», επαναφέρουν το ζήτημα του Predator, που έγινε προσπάθεια να ενεργοποιηθεί, όπως τονίζουν σχεδόν αμέσως μετά από την παρακολούθηση της ΕΥΠ, ενώ εκτιμούν πως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή «δεν θα λύσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα».
Αν και για ευνόητους λόγους, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να αναλάβει και πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το θέμα των παρακολουθήσεων, το οποίο, κατά βάση, θεωρεί ως μείζον ζήτημα δημοκρατίας.
Στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι ανεβάζουν τους τόνους σε επίπεδο ρητορικής, σκοπεύουν, προσώρας, να εξαντλήσουν την επίθεση τους στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού εντός Κοινοβουλίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, με δεδομένη την πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης για υπόθεση Ανδρουλάκη: Ήταν λάθος – 4 μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν