Την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα, όπως είπε, έχει ενημερώσει σχετικά και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, οι ξένοι επενδυτές -όσοι είχαν μείνει- εγκαταλείπουν άρον άρον την Τουρκία, ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει για δεύτερη ημέρα στη σειρά βαριές απώλειες.

Οι απειλές Ερντογάν, ωστόσο, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν αναταραχή και στο ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο καταγράφει πλέον απώλειες άνω του 1%, καθώς το τεταμένο κλίμα στο γεωπολιτικό σκηνικό δεν βοηθά την αγορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», εξαπολύοντας επίθεση στην Αθήνα σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι «άνευ αξίας» όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ανύπαρκτη χαρακτηρίζει τη Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ σημείωσε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει «αποφασιστικά» τη συμφωνία της με τη Λιβύη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι εξαπατήθηκε από την Αθήνα και υπογράμμισε συγκεκριμένα: «Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο».

Ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε ζητήσει να παγώσουν οι έρευνες στην περιοχή για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. «Εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι αλλά αν το ζητάς εσύ να το κάνω», είπε ο Ερντογάν και αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είχαν ξεκινήσει, «αλλά βλέπετε τι έγινε».

Οπως διεμήνυσε «από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις» και κατέληξε πως ενημέρωσε σχετικά και την κ. Μέρκελ.

Με φόντο μια οικονομία που παραπαίει…

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν είναι, όμως, ασύνδετη με το ζοφερό οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τουρκία, όπου παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών και του οικονομικού επιτελείου, η τουρκική λίρα συνεχίζει να διολισθαίνει, ενώ βαριές απώλειες καταγράφει και η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί για δεύτερη ημέρα στη σειρά, με απώλειες μάλιστα της τάξης του 4,7%. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 2ετών τίτλων του Τουρκικού Δημοσίου σημείωσε άλμα κατά 28 μονάδες βάσης, στο 12,26%.

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική έναντι του δολαρίου πορεία της, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στις 7,3662 λίρες ανά δολάριο.