Ένα βήμα πίσω έκανε χθες ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ζητώντας συγγνώμη για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», εκδήλωση στην οποία ήταν παρόντες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Η συγγνώμη του κ. Ελπιδοφόρου άνοιξε τον δρόμο για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη.

Πριν από την «συγγνώμη», η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια, καθώς με την κίνησή του ο κ. Ελπιδοφόρος προσέφερε αναγνώριση στον κατοχικό ηγέτη.

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του μετά τις έντονες αντιδράσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και την ομογένεια της Αμερικής.

Είχε προηγηθεί η επίσημη εκδήλωση δυσαρέσκειας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά στο χθεσινό briefing απάντησε ότι «η κίνησή του μας ενόχλησε» και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Όσο για το εάν θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής απάντησε πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση αφήνοντας ανοικτό ένα παράθυρο για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Μπαράζ επαφών: Με τον πρόεδρο της Microsoft

Ο πρωθυπουργός είχε χθες στην ατζέντα του συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία, ενώ υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Η Microsoft προχωρά τη μεγάλη επένδυση για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Επίσης χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Επίσης, χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Στις επαφές επισημάνθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Σήμερα η ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ

Με την ομιλία του στο βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κορυφώνεται η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (στις 16:15 τοπική ώρα).

Νωρίτερα θα έχει συνάντηση συνάντηση με το editorial bord της εφημερίδας Wall Street Journal.

Στις 11:30 τοπική ώρα ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον οικονομολόγο Jeffrey Sacks και στις 12 με τον επενδυτή Henry Cravis. Στις 12:30 ώρα Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.

Αν και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς

Μητσοτάκης: Έχουμε ήδη δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες