• Πολιτική

    Εντός Οκτωβρίου η εφαρμογή του μέτρου επιδότησης αμόλυβδης και diesel στα νησιά

    • NewsRoom


    Μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου επιδότησης αμόλυβδης και του diesel στα νησιά, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. “Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων, έχουμε ακόμη στόχο την 1η Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή την ημερομηνία και δεν ξέρω αν θα προλάβουμε, πάντως μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει αυτό το μέτρο”, ανέφερε ο αν. υπουργός και διευκρίνισε: “Θα είναι ένα μέτρο, το οποίο θα αφορά την επιδότηση του κόστους μεταφοράς των καυσίμων στα νησιά, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαβάθμιση του νησιού –αν είναι μικρό ή μεγάλο, αν έχει αρκετά πρατήρια ή όχι, την απόστασή του από τα αστικά κέντρα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια μέγιστη διαφορά κόστους στο λίτρο -είτε για την αμόλυβδη, είτε για το diesel- περίπου 10 με 15 λεπτά κατά το μέγιστο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτές τις εξωφρενικές διαφορές, που παρατηρήσαμε το καλοκαίρι, αλλά συνεχίζουμε σε έναν βαθμό να τις παρατηρούμε και τώρα και να υπάρξει επιτέλους και για τους νησιώτες μία ισονομία και ισοπολιτεία σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής χώρας και στον τομέα των καυσίμων”.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους Έλληνες τουρίστες σημείωσε: “Είναι στο πλαίσιο του μεταφορικού ισοδυνάμου. Ήδη, χρηματοδοτούνται τα εισιτήρια των νησιωτών με τη διαφορά του κόστους σε σχέση με τη χερσαία μεταφορά.

    Επίσης, έχει ήδη ανοίξει η εφαρμογή για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, πολύ σύντομα οι νησιωτικές επιχειρήσεις -πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα- θα ξεκινούν να περνάνε τα παραστατικά τους και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθούν για το πρώτο τρίμηνο που είναι από τον 7ο του 2018 μέχρι και τον 9ο του 2018, τη διαφορά κόστους μεταφοράς των προϊόντων τους μεταξύ ακτοπλοϊκής και χερσαίας μεταφοράς”.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εξαγγελίες προγραμμάτων που έκαναν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Σαντορινιός μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 fm”παρατήρησε:

    “Ο πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους, οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι πλήρωσαν και ένα μεγάλο μέρος αυτής της κρίσης, να ενισχύσουν την εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να κάνουμε συγκεκριμένες στοχευμένες μειώσεις των εισφορών για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, να κάνουμε συγκεκριμένες μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και κυρίως ουσιαστικά να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σταδιακά σε έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας”. “Από την άλλη”, πρόσθεσε, “ακούσαμε μία ομιλία από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όσο και να ήθελε αδυνατεί να κρύψει το σκληρά νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του”, καθώς “θέλει να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, ενώ στον ΕΝΦΙΑ “μίλησε για οριζόντια μείωση 30% δηλαδή […] δεν βάζει τον ταξικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν όλες οι φορολογικές πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και το ότι με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του καθένας πρέπει να συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό”. “Είναι μία τελείως διαφορετική αντίληψη, αν και οι δύο ανακοινώνουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι τελείως διαφορετική η μία από την άλλη πρόταση”, επισήμανε.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου ο κ.Σαντορινιός σημείωσε: “Δημοσιονομικά υπάρχει ένας συγκεκριμένος περιορισμός της τάξης του 7% για τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στην ασφάλιση και από την άλλη φαίνεται ότι ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή σημαντικά πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα αυτά μπορούν να είναι αρκετά ούτως ώστε να μην καταστήσουν απαραίτητη τη μείωση των συντάξεων […] Πιστεύω ότι μπόρεσε το οικονομικό επιτελείο αλλά και το υπουργείο Εργασίας να πείσει για την ορθότητα των δεδομένων και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα ελληνικά νησιά στην κορυφή του κόσμου: Απονεμήθηκαν τα βραβεία Condé Nast Traveller 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Θεοδωράκης: Τα νησιά χρειάζονται λιγότερη και χαμηλότερη γραφειοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ