Επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή της δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία και ειδικότερα στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, ανέφερε πως είναι «κωμικοτραγικό» να επικρίνει την Τουρκία ο «υπουργός εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης», όπως χαρακτήρισε την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο Ακσόι υποστήριε πως στην Τουρκία έχουν γίνει «πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια», ενώ για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση.

Κατέληξε χαρακτηρίζοντας «θλιβερές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι πριν προβεί σε αυτές «πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του».

Στις δηλώσεις του, που προκάλεσαν τον πανικό του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει:

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης».