• Top Stories

    Παρασκήνιο στη ΝΔ πριν ακόμα πέσουν οι υπογραφές με τη Vodafone


    Έντονες είναι οι ζυμώσεις στη Νέα Δημοκρατία, εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, που ωστόσο δεν έχουν καν «κλειδώσει» ακόμα, αφού δεν έχουν πέσει οι υπογραφές με τη Vodafone για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Αν και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή την επιλογή της Vodafone για τη διεξαγωγή των εκλογών, η ανάθεση δεν έχει ολοκληρωθεί επίσημα, αφού δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, και ο λόγος γι’ αυτό είναι καθαρά οικονομικός: προκειμένου να μειωθεί το κόστος της διαδικασίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να ορίσει ένα προσωπικό 1.200 «δικών της» ατόμων που θα χειρίζονται τα tablets με το λογισμικό της εταιρείας, αντί να δοθεί το προσωπικό αυτό από κάποια άλλη εταιρεία, κάτι που θα κόστιζε πολύ περισσότερο.

    Έτσι, η Vodafone περιμένει από τη ΝΔ τα ονόματα των χειριστών, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την εκπαίδευσή τους, έχοντας δώσει διορία μέχρι το μεσημέρι. Πάντως, πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκκρεμότητα αυτή και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

    Στο μεταξύ, το «θερμόμετρο» ανεβαίνει και πάλι στην εσωκομματική διαμάχη για την αρχηγία του κόμματος, το οποίο διανύει μία δεύτερη προεκλογική περίοδο που δεν αποκλείεται να είναι ακόμα πιο σκληρή σε σχέση με την πρώτη, παρά το γεγονός ότι αυτή συμπίπτει με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

    Ήδη, τα πρώτα γκάλοπ μετά το «φιάσκο» έχουν ανάψει φωτιές, καθώς το προβάδισμα φαίνεται να το έχει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αφήνοντας πίσω του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του Θεόδωρου Αμπατζόγλου αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις αντιεπιστημονικές και αναξιόπιστες και υποστηρίζοντας ότι υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

    Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εντείνει τον προεκλογικό του αγώνα, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και εκφράζοντας την επιθυμία του να εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

    «Θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ θα ήταν να εκλεγώ πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι εξελίξεις τρέχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ότι θα οδηγήσει την παράταξη σε συνέδριο αναζήτησης της Κεντροδεξιάς «όπου εκεί θα τα συζητήσουμε όλα, και θεσμοθέτηση τάσεων και διετία θητεία προέδρου», ενώ τόνισε: «Θα ξεπεράσουμε το φιάσκο μόνο με υψηλή προσέλευση στις εκλογές».

    Η υψηλή προσέλευση είναι το ζητούμενο και για τους τέσσερις υποψηφίους, προκειμένου να δοθεί και πάλι η εικόνα ενός ισχυρού κόμματος με μία γερή εκλογική βάση, αν και εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εφικτό σε περίπτωση που τη μέρα των εκλογών επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, που δεν είναι και ασυνήθιστες τον Δεκέμβριο (και πολύ περισσότερο τον Ιανουάριο, που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί).

    Η άνοδος που καταγράφει πάντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποδίδεται εν μέρει στην επιθετική τακτική που ακολούθησε απέναντί του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το προηγούμενο διάστημα, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και μάλιστα φαίνεται πως αποδοκιμάζεται από πολλούς νεοδημοκράτες, με αποτέλεσμα ο μέχρι πρότινος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κι αυτό  γιατί αν, όπως όλα δείχνουν, στον δεύτερο γύρο κληθεί να αντιμετωπίσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι πολύ πιθανό οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, να ταθούν (φανερά ή σιωπηρά) με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ κρατά αποστάσεις το τελευταίο διάστημα από την υποψηφιότητά του, προκειμένου να μη χρεωθεί την ήττα αυτή, αλλά και να αποτρέψει μία κλιμάκωση  της έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία καταστροφική διάσπαση.



    ΣΧΟΛΙΑ