Τις έντονες ανησυχίες του για την πώληση του ΟΛΘ, στο επενδυτικό σχήμα του Ιβάν Σαββίδη (τον οποίο πάντως δεν κατονομάζει αλλά…φωτογραφίζει) εκφράζει ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη. Παράλληλα, αναφέρεται στους φόβους του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια, ενώ μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη 48ωρη άδεια που είχε χορηγηθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα το Νοέμβριο. Εντούτοις, η αναφορά του στον ΟΛΘ είναι ιδιαίτερα εκτενής. Συγκεκριμένα, αρχικά υπογράμμισε ότι «κάποιες ρωσικές επενδύσεις δεν πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά», και ερωτηθείς αν αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ τόνισε: «Ένα πραγματικά σημαντικό παράδειγμα».

Λίγο αργότερα, όμως, εξηγεί για ποιον λόγο εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση. «Έκανα αυτή την επισήμανση για τη Θεσσαλονίκη, ότι ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις. Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα. Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport. Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις το ρόλο της Fraport στην Ελλάδα σήμερα, είναι πολύ θετικός. Έβλεπα στη Θεσσαλονίκη τα έργα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, που θα είναι καλό για την οικονομία, καλό για την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτηση που έθεσα στο τραπέζι ή σε αυτό που είχα στο μυαλό μου, για το πώς αυτή η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αμερικανός πρέσβης μιλά για το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο. «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Επομένως, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Erdogan, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας».

O Πρέσβης των ΗΠΑ G. Pyatt μιλάει στην δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Σ. Κοσιώνη

Σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων ο κ. Pyatt επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια. «Στηρίζουμε τον Μ. Nimetz και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Nimetz στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης, ο κ. Pyatt, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σχετικά, δε, με την πρόσφατη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει κι άλλη λέει με νόημα «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων». «Θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων» συμπληρώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη ήταν και Αμερικανοί υπήκοοι».

Εκτιμά, επίσης, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης ότι η ελληνική δημοκρατία πέρασε από τα τεστ «αντοχής», με έναν τρόπο που πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει. «Και βγήκε από αυτά τα τεστ «αντοχής» με επιτυχία και νομίζω ότι αυτή είναι μια εγγενής δύναμη, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά», προσθέτει.

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας θεωρεί ότι «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το καλοκαίρι του 2016». Και εξηγεί: «Όταν ήρθα εδώ, όταν ετοιμαζόμουν να έρθω εδώ, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της. Υπήρχαν ερωτήματα σε σχέση με τη σταθερότητα της Κυβέρνησης, είτε υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν μεγάλοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι και από την πλευρά των επενδυτών, κανένας δεν ενδιαφερόταν, κανείς δεν έβλεπε».

Τέλος, στην ερώτηση πως βλέπει το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν κάποτε ένας από τους διαδηλωτές, για πολλά χρόνια, έξω από την πρεσβεία, απαντά ότι οι … οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο!