ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απειλή του 4ου κύματος της επιδημίας COVID-19 έφερε στο φως υποβόσκουσες εντάσεις και επείγουσα αλλαγή στρατηγικής. Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες μηνών και στην κυβέρνηση επιστρατεύουν μέχρι και τις εφεδρείες (βλέπε εμβολιασμό ανηλίκων), για να “κρατήσουν” τα σκληρά νούμερα της επιδημίας χαμηλά.
Διότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα αυξάνονται και οι εμβολιασμοί μειώνονται – οι τελευταίες ημέρες “κλείνουν” με 90.000 εμβολιασμούς αντί των 100.000 και πλέον, που γίνονταν τους προηγούμενες δύο μήνες.
Το 45% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια. Αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για την κατάκτηση της πολυπόθητης ανοσίας.
Σε παγκόσμια κλίμακα τα στοιχεία δείχνουν άνοδο των κρουσμάτων στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Νέα στρατηγική
Η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – λένε οι καλά γνωρίζοντες – μόνο τυχαία δεν είναι. Συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες και με δημάρχους για το θέμα της ενίσχυσης των εμβολιασμών και με τις δηλώσεις του χτύπησε καμπανάκι για την Αττική, τα νησιά του Ν. Αιγαίου και την Κρήτη.
Καταρρέει το success story της κυβέρνησης; Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ευτυχώς ή δυστυχώς…
Η διάσταση απόψεων μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αναδύεται μεγαλύτερη από ποτέ, λίγο πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus στην εστίαση, μιας και στην παρούσα συγκυρία εκεί πέφτει μεγάλο βάρος.
Παράλληλα, με στοχευμένες δράσεις, όπως η αξιοποίηση κινητών μονάδων για εμβολιασμό πολιτών αρχίζοντας από την Κρήτη από σήμερα, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σποτ, οι διευκολύνσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα προνόμια των εμβολιασμένων, τα “εμπόδια” στους ανεμβολίαστους, αλλά και ο εθελοντικός εμβολιασμός των εφήβων, που έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005, δείχνουν τη μάχη με τον χρόνο, για να προλάβει να χτιστεί το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Το “βάρος” στους εφήβους
Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού στους 15-17 ετών. Την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και των κηδεμόνων.
Προειδοποίηση για τη μετάλλαξη Δέλτα απηύθυνε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων και η οποία είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.
Ανέφερε ότι ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμη νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και ότι χρειάζεται παρακολούθηση. Τόνισε ότι απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή άτομα που, λόγω θεραπείας, δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, καθώς και άτομα κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.
Παγκόσμιος συναγερμός
Δεν είναι τυχαίο που η μια χώρα μετά την άλλη δίνει το πράσινο φως στον εμβολιασμό ανηλίκων (15 ετών και πάνω). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο των Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.
Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις, που εξετάζουν τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων στον κορονοϊό SARS-CoV-2, όπως οι επαγγελματίες Υγείας.
Η Ρωσία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάποιες από αυτές. Σε άλλες χώρες, αν και ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι σαν να είναι, εξαιτίας των περιορισμών σε όσους δεν το έχουν κάνει.
Διαβάστε ακόμη:
Συναγερμός για την Δέλτα: Επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων – Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα