Οξεία κριτική κατά της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που προωθούνται με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία άσκησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια «Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει πόσο βαθιά δογματική και ιδεοληπτική είναι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου «Το 1983 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ιδεοληψία και την καταλόγισε πρόθεση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ «Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοιστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους και ειδικά του Δημοσίου συστήματος υγείας.Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα.Τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιες ιδεοληψίες. Βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια. Είναι ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

1

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ανοίγει τις πόρτες των νοσοκομείων στους κερδοσκόπους. «Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων.»

Στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Τσίπρα και η διαχείριση της πανδημίας «Και δεν αλλάζετε με τίποτα μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στην πλάτη σας 35.000 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Ήταν μοιραία αυτή η ατέλειωτη αλυσίδα από χαμένες ζωές;Που συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας. 118 άνθρωποι έφυγαν τη περασμένη εβδομάδα. Είναι μοιραίο να συνεχίζεται η τραγωδία μιας πανδημίας που ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε τόσες φορές τη λήξη της, αλλά αυτή επιμένει και αφαιρεί ζωές; Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κρεβάτια ΜΕΘ, Χρωστάτε όμως 35 000 εξηγήσεις. Σε 35.000 οικογένειες. Χρωστάτε εξηγήσεις σε αυτούς που υποκριτικά χειροκροτούσατε και τώρα τους αγνοείτε. Στους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης, γιατρούς και νοσηλευτές που τώρα απαξιώνετε. Και κυρίως χρωστάτε μια εξήγηση στον ελληνικό λαό».

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε και την επίμαχη ρύθμιση που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ «Με αυτό, λοιπόν, που επιχειρείτε σήμερά με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή/και εκτός ΕΣΥ, κάνετε το ακριβώς αντίθετο.Γυρνάτε την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του1970. Στο μοντέλο του καλού γιατρού. Όχι στο σύγχρονο μοντέλο της διεπιστημονικής συνεργασίας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επιτακτικά την ανάγκη ριζικής ανανέωσης και ενίσχυσης του ΕΣΥ «Με αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το braindrain.

Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.Με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης. Με τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

Γιατί αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση και δέσμευση.Με την πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική, την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα).

Με την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών» και δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το εν λόγω νομοσχέδιο και πως η μπορεί να τα υλοποιήσει σε ορίζοντα τετραετίας.

Στο ίδιο ύφος και η κριτική από το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στηλιτεύει με γραπτή ανακοίνωση του τις προωθούμενες αλλαγές στην Υγεία «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Διαβάστε επίσης:

Σε προεκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ – Το δίλημμα του Α. Τσίπρα για τις εκλογές