ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τελευταία ανασκόπηση της χρονιάς με δεσμεύσεις και ευχές για το νέο έτος – Η ανάρτηση
Διαστάσεις εμφυλίου μεταξύ των δικαστικών λειτουργών λαμβάνει η ίδρυση της νέας Δικαστικής Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Παράνομη χαρακτηρίζει την ίδρυσή της και ψευδεπίγραφο τον τίτλο της η πλειοψηφία της υφιστάμενης Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να ακυρωθεί το καταστατικό της που εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο.
Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Δ.Ε., ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους με το νέο υπουργό Δικαιοσύνης, συζητήθηκαν και οι τρόποι αντίδρασης μετά τη σύσταση της νέας ένωσης, στην οποία πρώτο ιδρυτικό μέλος υπογράφει η άλλοτε πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Σε ανακοίνωσή της, η Ε.Δ.Ε. επαναλαμβάνει ότι για τη πλειοψηφία των μελών «η νέα Ενωση είναι μία διασπαστική κίνηση μέσα στην υπάρχουσα Ενωση»
«Επιφυλασσόμαστε να συνεκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες ώστε να αποφασίσουμε τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων κατά της απόφασης ίδρυσης της Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:
«Το Καταστατικό της Νέας Ένωσης έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο. Περιέχει διατάξεις που αποδεικνύουν ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας. Στην ουσία πρόκειται για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ενημέρωση για συγκεκριμένα άρθρα του καταστατικού και τους σκοπούς που επιδιώκει η νέα Διασπαστική Ένωση.»
Μέλος που μειοψήφισε είπε πως η νέα Ενωση ενδέχεται να είναι θετική κίνηση και να λειτουργήσει προς όφελος των λοιπών Ενώσεων ενώ άλλος μέλος υποστήριξε ότι η νέα Ένωση δεν πρέπει να θεωρηθεί διασπαστική.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κυρίας Μαργαρίτας Στενιώτη, η οποία είχε διαδεχθεί την κυρία Θάνου στην προεδρία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και διατηρούσε έως τις τελευταίες εκλογές στην Ενωση άριστες σχέσεις μαζί της. Υποστήριξε ότι «θα αγωνιστεί για την ενότητα και την ενδυνάμωση της ΕΔΕ που μόνο αγώνες έχει να επιδείξει».
Σταύρος Κοντονής: «Να μη ξεχνούν ότι είναι Δικαστές»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στον Alpha 989, απέφυγε να σχολιάσει τη σύσταση της νέας Ενωσης, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την αντιπαράθεση των δικαστών αλλά και για το θέμα της παράτασης της θητείας των ανωτάτων δικαστών:
«Δε μας πέφτει λόγος», απάντησε για τη νεοσύσταση Ενωση. «Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».
Για το θέμα μιας ενδεχόμενης παράτασης της θητείας των δικαστών, ο κ. Κοντονής ήταν κατηγορηματικός: «Το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα δικαστική Ένωση με πρώτο ιδρυτικό μέλος την Βασιλική Θάνου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Λεωνίδας Μπόμπολας βρίσκεται συνεχώς υπό στενό δικαστικό κλοιό;
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες θα σας διαγράψουν 4 δισ δάνεια. Δείτε πώς