ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή τη φορά στο αξίας 28 δισ. ευρώ εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν δόθηκε κάποιο μεγαλοπρεπές όνομα, όπως η «αγορά του αιώνα», αλλά όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να εξαγγείλει σε συνεδρίαση της Βουλής αύριο, 2 Απριλίου 2025, το νέο εξοπλιστικό θα το ονομάσει «Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ)». Θα ακολουθήσει στην εξειδίκευσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Τι είναι τώρα το ΜΠΑΕ; Είναι ένας σχεδιασμός, ο οποίος έχει διάρκεια 12 χρόνων και έχει σκοπό την ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη φορά όμως θα υπάρχει κάτι διαφορετικό. Δεν θα αγοραστούν μόνον οπλικά συστήματα, αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Υπάρχει δε η δυνατότητα (από την κείμενη νομοθεσία) να επικαιροποιείται σε τακτές χρονικές περιόδους από την κυβέρνηση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, θα έχει στο ΜΠΑΕ η «Ασπίδα του Αχιλλέα» ή αλλιώς «Θόλος», για αντιαεροπορική – αντιβαλλιστική άμυνα. Η οποία βεβαίως ήδη υπάρχει για να προστατεύει και να μπορεί να εξουδετερώνει εχθρικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πύραυλους, βλήματα πλεύσης (cruise missiles) με διαφόρων ειδών κεφαλές, καθώς και κάποιους τύπους Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles – UAV).
Από τι συνίσταται, όμως, αυτή η «Ασπίδα»;
- Καταρχάς από τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώνονται καθημερινά από διάφορα αεροδρόμια είτε για να αναγνωρίσουν άγνωστα ίχνη, που εισέρχονται στο FIR ATHINAI χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσης (οπότε έχουμε παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας) είτε για να αναχαιτίσουν τα εχθρικά αεροσκάφη/ελικόπτερα/UAV, που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (οπότε μιλούμε για παραβίαση).
- Δεύτερον υφίστανται τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού (τα αμερικάνικα HAWK, τα ρωσικά OSA – Κ και TOR – M1, τα γαλλικά CROTALE, τα γερμανικά ASRAD με πυραύλους STINGER) του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας (οι PATRIOT, οι S-300) αλλά και άλλα, τα οποία παρέχουν ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας είτε σημείου είτε περιοχής (όπως οι παλιές αλλά αξιόπιστες φρεγάτες ΜΕΚΟ 200/ οι ολλανδικές φρεγάτες STANDARD, οι καινούριες FDI ΗΝ που αναμένουμε από τη Γαλλία εντός του έτους).

Η υπόψη «Ασπίδα» λοιπόν χρήζει αντικατάστασης ή/και ανανέωσης ορισμένων συστημάτων. Για ποιο λόγο; Μα λόγω της παλαιότητας τους, της απαρχαιωμένης τεχνολογίας και της αδυναμίας εν συνεχεία υποστήριξης τους. Έχει σχεδιασθεί και προβλεφθεί από τα Γενικά Επιτελεία η ριζική ανανέωσή της «Ασπίδας» με την απόκτηση νέων αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων (διαφαίνεται ότι θα είνα ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης). Πρόκειται για το SPYDER All In One και το BARAK MX, που παρέχουν προστασία σε βεληνεκή από 20 μέχρι 160 χιλιόμετρα.
Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν και ένα σύστημα, το οποίο αδρανοποιεί και εξουδετερώνει ποικίλα drones [micro, mini ακόμη και σε διαμόρφωση σμήνους (swarm)]. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω συστήματος είναι η εκπομπή ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής, που αποβλέπει στην απώλεια ελέγχου του drone από τον χειριστή του. Ταυτόχρονα δύναται να αναγνωρίζει τα drones, πριν τα αντιμετωπίσει.
Ακόμη η «Ασπίδα» περιλαμβάνει και τα ραντάρ που επιτηρούν τον εναέριο χώρο 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Τα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν διάφορες απειλές/στόχους σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 250 χιλιόμετρα, εξασφαλίζοντας έγκαιρη προειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο, στοιχείο κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια. Ο ΥΕΘΑ είπε δημόσια ότι χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των δύο δισ. ευρώ, για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Εκσυγχρονισμός φρεγατών
Δεύτερο σε προτεραιότητα πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί είναι ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 (κόστους 250 – 300 εκατ. ευρώ). Βέβαια έχει περάσει ο χρόνος, που έπρεπε να γίνουν οι εργασίες. Το Πολεμικό Ναυτικό όμως (λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα) θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των ραντάρ, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συστημάτων μάχης, βασιζόμενο στα δικά του εργατικά χέρια και τις εγκαταστάσεις του (στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας).
Ακολουθεί η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας FDI HN με ένα κόστος γύρω στο 1 δισ. Ευρώ, για να συμπληρώσουμε τις άλλες τρεις. Σημειώνεται η απόκτηση δυνατότητας μεταφοράς και εκτόξευσης του στρατηγικού πυραύλου SCALP NAVAL (με βεληνεκές έως 1000 χιλιόμετρα).
Επιπρόσθετα στο ΜΠΑΕ από πλευράς Ναυτικού θα περιλαμβάνονται προβλέψεις για εκσυγχρονισμούς τόσο των Υποβρυχίων τύπου 214 (οι «αθόρυβοι κυνηγοί» με την αναερόβια πρόωση που ακόμη τους ψάχνουν οι Τούρκοι από τα γεγονότα του θέρους του 2020), όσο και των πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA. Εδώ πρέπει να αναφερθεί η πιθανότητα προμήθειας από την Ιταλία δύο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου BERGAMINI (ομοιάζουν με τις γαλλικές FREMM), ενώ παράλληλα αναμένεται η παραλαβή των υπόλοιπων 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo (από τα 7 συνολικώς παραγγελθέντα).

Η Αεροπορία μετά την παραγγελία των 20 «αόρατων» (στελθ) αεροσκαφών F-35 (κοστίζουν γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ) επιδιώκει να πάρει πυραύλους και βόμβες κατευθυνόμενες, για να τα οπλίσει. Ακόμη επιθυμεί την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, σε επίπεδο VIPER. Καθόσον θέλει να έχει ένα στόλο συνολικά 122 μαχητικών VIPER (έως το 2030) για να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τα οποία F-16 VIPER με δικτυοκεντρικές ικανότητες και με το ραντάρ ΑΕSA θα συνεργάζονται τόσο με τα F-35, όσο και με τα γαλλικά RAFALE, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους εξ Ανατολών. Υπενθυμίζουμε πως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας περιμένει βελτιωμένη πρόταση από τις ΗΠΑ για τα F-16 Block 50, διότι στο παρελθόν ήταν απαγορευτική και απλησίαστου κόστους.
Τι θα δοθεί στον Στρατό Ξηράς
Τελευταίος μένει ο Στρατός Ξηράς. Τι θα περιέχει το ΜΠΑΕ για αυτόν; Οι ανάγκες επίσης αρκετές. Πρέπει να αναβαθμισθούν οι υπάρχοντες πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS ή και να ενισχυθούν με επιπλέον αριθμούς με αυξημένες δυνατότητες, να αντικατασταθούν τα οχήματα STEYR και τζιπ MERCEDES, να εκσυγχρονισθούν τα άρματα LEOPARD 1 & 2. Πριν 2 μήνες περίπου ο Υπουργός παρουσίασε στη Σχολή Ευελπίδων τον «Σύγχρονο Μαχητή» του 2030. Με υλικά όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη KEVLAR, ωτασπίδες, ασυρμάτους, τάμπλετ, τυφέκια με διόπτρα, νέες στολές παραλλαγής. Η ανανέωση των υλικών θα γίνεται σταδιακά. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 200 εκατ. Ευρώ για τις Μονάδες του Έβρου και κατόπιν για την ΑΣΔΕΝ. Ενώ συζητιέται έντονα και η αναβάθμιση του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Μ -113 (για το μηχανοκίνητο πεζικό), για να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Βέβαια συνεχίζουν τα υπογεγραμμένα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτά των ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων SPIKE NLOS, των 35 αμερικανικών ελικοπτέρων UΗ-60 BLACKHAWK, της αξιοποίησης των 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων αναγνώρισης Μ-1117 (παραληφθέντων από τις ΗΠΑ ως δωρεάν υλικό), της απόκτησης 119 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή SAKO TRG – 10 για τις Ειδικές Δυνάμεις.
Εν κατακλείδι το ΓΕΕΘΑ μαζί με τα Γενικά Επιτελεία έχουν λάβει υπόψη τα διδάγματα – συμπεράσματα από τις πρόσφατες ένοπλες συρράξεις στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή (Συρία/Γάζα/Λίβανο) και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, και τα έχουν ενσωματώσει στο νέο ΜΠΑΕ.
Διαβάστε επίσης:
Κωστής Χατζηδάκης από την ΑΑΔΕ: Επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ, πέραν των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό του 2025
Δεύτε λάβετε… Phos Βank: Το παρασκήνιο με την νέα ψηφιακή τράπεζα της Εκκλησίας – Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο mononews: Χρέος του πολιτικού είναι να αλλάζει τα πράγματα, να αφήνει αποτύπωμα μεταρρυθμίσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ακόμα και ο χρυσός επηρεάστηκε από το sell off που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ
- Μελόνι: Ίσως σε αυτή τη φάση μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα ήταν αναγκαία
- Κικίλιας: Αν δεν ληφθούν άμεσα οι σωστές αποφάσεις από την ΕΕ θα χαθεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τον στόλο
- Ταχιάος: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
