Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ενόχληση Γαβρόγλου για την έρευνα του ΠΑΜΑΚ για την ανομία στα πανεπιστήμια

Γαβρόγλου

Κώστας Γαβρόγλου/υπουργός Παιδείας

Στο στόχαστρο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, μπήκε ξανά το ΠΑΜΑΚ, με αφορμή, αυτή τη φορά, την έρευνα που πραγματοποίησε για τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ. Κληθείς να σχολιάσει την έρευνα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα περίμενα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να αξιολογήσει και ποιοτικά τα αποτελέσματα».

Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε μόνο αριθμητικά στοιχεία και δεν αναζητούσε τους λόγους ούτε τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ», καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών ανομίας και παραβατικότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που αποδεικνύει την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά. Συγκεκριμένα, στην έρευνα κατεγράφησαν συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ΑΕΙ κατά τη δεκαετία 2011-2017 με τις επιθέσεις βίας κατά των ακαδημαϊκών να πρωταγωνιστούν αριθμητικά.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Μαΐου η Επιτροπή υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, που μελετά τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ θα παρουσιάσει τα πορίσματά της προς το υπουργείο Παιδείας και τα Ιδρύματα.

«Έχουμε συστήσει μια επιτροπή με επικεφαλή τον νομικό, ακαδημαϊκό, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παρασκευόπουλο. Σε αυτήν την επιτροπή δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Αστυνομίας η της Εισαγγελία αλλά και καθηγητές αντιεγκληματικής πολιτικής, άτομα που ασχολούνται με τις δομές, όπως ο ΟΚΑΝΑ και 18ΑΝΩ. Οι άνθρωποι, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος. Η Επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου μέχρι τέλος Μάιου, αν δεν κάνω λάθος, θα ολοκληρώσει το πόρισμα της, για να προτείνει κάποια μέτρα, που νομίζω και αντικειμενικά είναι δύσκολο, όχι για να εφαρμοστούν ,αλλά για να μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε συναινετικά μέσα στα Πανεπιστήμια».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν ήταν πάντως το μόνο που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Γαβρόγλου, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός άφησε αιχμές και για το Οικονομικό Πανεπιστήμια Αθηνών. Όπως ανέφερε, δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας για τις καταγγελίες περί αντιγραφών από φοιτητές στις τελευταίες εξετάσεις, τονίζοντας πως και αυτό θεωρείται «παραβατικότητα».