Με ποινές 14 και 21 μηνών καταδίκασε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, τους τρεις κατηγορούμενους που είχαν συλληφθεί για την επίθεση εναντίον του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Λευκό Πύργο.
Συγκεκριμένα, η ποινή των 14 μηνών επιβλήθηκε στον έναν από τους δύο 20χρονους σπουδαστές και στον 36χρονο ομογενή, ενώ αυτή των 21 μηνών στον δεύτερο 20χρονο. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας ακόμη και την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, την οποία εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας για τους δύο σπουδαστές.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ποινή ανεστάλη επί 3ετία για τους δύο 20χρονους και μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αντίθετα, για τον 36χρονο, που αναμένεται να δικαστεί αύριο και για τη διάρρηξη του κρεοπωλείου που φέρεται να διέπραξε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Λευκού Πύργου, αποφασίστηκε η ποινή να μετατραπεί προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος εφόσον καταβάλει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στην εις βάρος του επιβληθείσα ποινή.
Οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (για τις ζημιές στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μπουτάρη), ενώ ο 20χρονος, που τιμωρήθηκε με την μεγαλύτερη ποινή, αντιμετώπιζε, επιπλέον, το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Αξιολογώντας το αποδεικτικά μέσα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε όλους ένοχους για διατάραξη κοινής ειρήνης και, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για απλή φθορά. Επιπροσθέτως, ο κατηγορούμενος για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίθηκε ένοχος και γι’ αυτήν την πράξη. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί εάν θα πρέπει να διωχθούν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι (και οποιοσδήποτε άλλος προκύψει) για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Ο προεδρεύων του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης δέχθηκε ότι επρόκειτο για “οργανωμένη επίθεση σε βάρος του δημάρχου”, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως που ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων. Η ίδια, στην εισήγησή της, μίλησε ότι το πλήθος “υποκινήθηκε από σχετικό σύνθημα που δόθηκε”.
Τη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι το τέλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων και στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι υπήρξε “ξεκάθαρα ενορχηστρωτής” του επεισοδίου, περιγράφοντας τη συμμετοχή καθενός εκ των καταδικασθέντων στην εναντίον του επίθεση. Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.