ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «γάντι» της εφ’ όλης της ύλης πολιτικής αντιπαράθεσης σε ρυθμούς «σκληρού ροκ», που θα προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, θα σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστώντας αφενός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον απόλυτο υπεύθυνο για το κλίμα της όξυνσης-πόλωσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, «φωτογραφίζοντας» αφετέρου με τον ευκρινέστερο τρόπο, το διακύβευμα και τον χρόνο της επόμενης κάλπης.
Κάλπης η οποία, μετά και από τη σημερινή κοινοβουλευτική «μάχη κορυφής με άρωμα εκλογών», θα παρομοιάζεται πλέον ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», μιας και όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δημοσίως διαπιστώσει, «μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιστρέψει το επιχείρημα Τσίπρα υπό το «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη», με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην (μη;) υπόθεση Novartis, αλλά και τις αιτιάσεις περί «πάρτι απευθείας αναθέσεων», και θα αναδείξει τους πυλώνες της στρατηγικής του: την σταθερότητα, την ασφάλεια, την πορεία της οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές και κοινωνικό πρόσημο. Μια πολιτική που συνοψίζεται σε έξι λέξεις, όπως αναμένεται να τονίσει: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή.
Ο Πρωθυπουργός, σε μια συνειδητή στρατηγική επιλογή, αναμένεται να αντιπαραβάλλει την πρόταση του προς τους πολίτες, με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές περιόδους, με τον «τυφλό και διχαστικό λαϊκισμό» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, όπως αναμένεται να επαναλάβει, λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα, οδηγώντας την ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το Ευρώ.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, θα θυμίσει στον κ. Τσίπρα την «κωλοτούμπα» του δημοψηφίσματος, το τρίτο μνημόνιο της «πρώτη φορά Αριστερά», με το οποίο καταδίκασε τη χώρα σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Ενώ, δεν θα διστάσει, αν προκληθεί, να υπογραμμίσει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», που δημοσίως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θέλει να ελέγξει όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.
Απαντώντας δε στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα, ότι το πρόσφατο βούλευμα αποτελεί «κόλαφο για όσους επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο» Novartis «αθωώνει πλήρως, όλους τους κατηγορούμενους από την κατασκευασμένη κατηγορία της σκευωρίας και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το στημένο κατηγορητήριο της προανακριτικής», δεν θα διστάσει να τονίσει πως, μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο Υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, δύο από τους στενότερους συνεργάτες του τέως Πρωθυπουργού, οι οποίοι είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη για ξεκάθαρες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου.
Ο ένας Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ο άλλος, ο οποίος έχει επίσης παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επ’ ουδενί θέλει να χάσει την ευκαιρία της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου στην κοινωνική πολιτική την ασφάλιση και την πρόνοια (αυτό είναι άλλωστε και το θέμα της συζήτησης που ο ίδιος προκάλεσε) αλλά και την δυνατότητα να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων, με παράλληλο στόχο την αποδόμηση του «μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας» πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα θελήσει να υπερασπιστεί τις θέσεις της κυβέρνησής του και να δώσει αυστηρές απαντήσεις, εκτός από τη Novartis, σε μια «βεντάλια» ζητημάτων, από τα εθνικά, την ελευθερία του Τύπου και το Μεταναστευτικό, έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες.
Ο Πρωθυπουργός, σε διλημματικούς τόνους, απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια, κυρίως όμως προς τους ψηφοφόρους, θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του οδηγεί τη χώρα σε μια νέα εποχή, στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων. Και διόλου τυχαία θα τονίσει πως σε ένα μήνα από τώρα, η πατρίδα αποδεσμεύεται από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ούσα έτοιμη, εντός του 2023, να ανακτήσει και την περιζήτητη επενδυτική βαθμίδα.
Όπως όλα δείχνουν, ενόψει και της κρίσιμης ημερομηνίας της 20ης Αυγούστου, το τελικό «κρας τεστ» πριν από τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού, θα αποτελέσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο εισάγεται στη Βουλή, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα «ιδεολογικής μητέρας των μαχών».
Διαβάστε επίσης:
Κογκρέσο: Κόλαφος οι βουλευτές για τον Ερντογάν – Διπλό μπλόκο για τα F-16 στην Τουρκία