ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνουν οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την εστίαση και τα καταστήματα διασκέδασης.
Τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο με τον αριθμό των κρουσμάτων -ειδικά μεταξύ των νέων- να έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα και την χώρα να μπαίνει… ολοταχώς στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η επιδείνωση των δεικτών αλλά και ο όχι και τόσο ικανοποιητικός ρυθμός εμβολιασμού αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να προσαρμόσει τις αποφάσεις του, όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα για την εστίαση που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους.
Στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, ο υπουργός επισήμανε ότι πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3.000 κρούσματα.
Διευκρίνισε ότι αυτό που θα συζητηθεί για την εστίαση είναι αν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.
Ένα ακόμη σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους να τεθούν τελικά σε εφαρμογή μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, αντί για τις 15.
Πάντως, δεν αποκλείεται όλα να λειτουργήσουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή με αμιγείς και μεικτούς χώρους, που θα διαθέτουν ειδική σήμανση και οι επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν, σε ειδική εφαρμογή, την επιλογή για τον τρόπο λειτουργίας.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις είναι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, δηλαδή ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το εμβόλιο. Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης η κυβέρνηση αναγκάζεται να φέρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πιο μπροστά χρονικά, αφού ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε από το φθινόπωρο.
Μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι η συνέπεια που θα υπάρχει για κάποιον, ο οποίος δεν θα κάνει το εμβόλιο παρά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις, καθώς η μετακίνηση σε άλλο πόστο δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινή.
Αυτό που είναι σίγουρο ότι έχει κλειδώσει είναι η υποχρεωτικότητα για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και σε δομές ΑΜΕΑ, για τους γιατρούς και όλο το προσωπικό νοσοκομείων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Γι’ αυτή την πρώτη κατηγορία οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται η υποχρεωτικότητα για τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.
Συζητείται επίσης η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με την σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.
Διαβάστε ακόμη:
Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα έξαρση κρουσμάτων, το 4ο κύμα, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων
Επιδημιολόγος Columbia: Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα – «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα