ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επιστολή που έστειλε προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο ιδρυτής της Διονύσης Φιλιώτης, η εταιρεία Φαρμασέρβ-Lilly, εκφράζει την αδυναμία της να συνεχίσει να προμηθεύει τα φαρμακεία του Οργανισμού με ορισμένα φάρμακα της κατηγορίας 1Α, λόγω υπερβολικού clawback και rebate, που καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνο.
Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία ενδείκνυνται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία προορίζονται για ενδονοσοκομειακή χρήση.
Η ένδειξη 1Α προσδιορίζει τα σκευάσματα τα οποία προμηθεύονται κυρίως ασθενείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, το «εμπάργκο» της εταιρείας προς τον ΕΟΠΥΥ αφορά δύο ογκολογικά σκευάσματα, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι επιστροφές για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις για το α΄ εξάμηνο του 2018, με προϋπολογισμό 27.900 εκατ. και τελική δαπάνη 77.700 εκατ. η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, με τις αυτόματες επιστροφές (μαζί με το rebate) να ξεπερνούν το 70%.
Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, εξέφρασε την αγανάκτηση του κλάδου κάνοντας λόγο για μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου αφήνοντας αιχμές για ενδεχόμενες αποχωρήσεις από την αγορά.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Μάκης Παπαταξιάρχης, απέστειλαν από κοινού την Τρίτη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας συνάντηση προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Στην επιστολή του, ο Διονύσης Φιλιώτης, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Lilly, επισημαίνει πως η εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει το υπερβολικό clawback και rebate, που έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει τα φάρμακά της με ζημιά αντί για κέρδος, γεγονός που πλήττει τη βιωσιμότητά της.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στο φαρμακευτικό κλάδο, όσο και στην ιατρική κοινότητα, καθώς για πολλούς αποτελεί «κακό οιωνό» για το τι μέλλει γενέσθαι ευρύτερα στην αγορά.
Πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Φαρμασέρβ-Lilly δεν προτίθεται να αφήσει «ακάλυπτους» τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, η διοίκηση της εταιρείας έχει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η συνάντηση δεν «τελεσφορήσει», οι αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι θέμα χρόνου, καθώς για τον ίδιο λόγο προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια ογκολογικών (και άλλων) φαρμάκων για ενδονοσοκομειακή χρήση σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς, καθώς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία τους.
Μάλιστα, η δημιουργία φαρμακείων του Οργανισμού εντός των ιδιωτικών νοσοκομείων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες όσων νοσηλεύονται σε αυτά, αποτελεί πάγιο αίτημα των ασθενών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες.