ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επίδοση χαμηλότερη των προσδοκιών καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί κατά μέσο όρο αύξηση ΑΕΠ κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού για άνοδο κατά 1,6% του ΑΕΠ το 2017.
Μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ στο τρέχον έτος, ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν απογοητευτικά για το γ’ τρίμηνο, θεωρητικά το καλύτερο της χώρας.
Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου γ’ τριμήνου 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 1.3% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2016.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι για να βγουν τα νούμερα και να φτάσουμε στο 1,6% στο κλείσιμο του 2017, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να απογειωθεί με ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεν επιτάχυνση (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1,3% και τριμηνιαίος 0,3%) αλλά όχι εκτίναξη.
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε παράλληλα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση του πρώτου τριμήνου στο 0,4%.
Με βάση την επίδοση του τρίτου τριμήνου, η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ.
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων (1ο τρίμηνο 2014-2ο τρίμηνο 2017) λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία σύμφωνα με το ESA 2010, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΥΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1 % σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
* Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και
υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.
*Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.
Ετήσιες μεταβολές
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
* Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.
* Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλώρη για εκλογές με «αντιμεταρρυθμίσεις»… Τα σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα για την επίσκεψη Ερντογάν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Όλα τα σπίτια στα χέρια τραπεζίτη», το νέο σύνθημα της κυβέρνησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη