ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αδυναμία τους να καταβάλουν τις αυτόματες επιστροφές (clawback) εάν τα ποσά δεν μειωθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα εξέφρασαν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρου Τρύφων.
Ο κος Τρύφων, ενώπιον του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, κατέστησε σαφές σε εκδήλωση της Ένωσης, ότι οι εταιρείες δεν δύνανται να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά που εντέλλονται και η Πολιτεία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει την απόσυρση φαρμάκων αλλά και το κλείσιμο 25 φαρμακοβιομηχανιών, τη στιγμή που αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το σενάριο αυτό δεν θα επαληθευτεί και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να εργαστούν συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ έθεσε θέμα άμεσης δοσοποίησης για τις επιστροφές του 2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός των μεγάλων μειώσεων που έχουν υποστεί οι τιμές την τελευταία πενταετία, με τα υπερβολικά χαράτσια «που φτάνουν στο όριο της δήμευσης» (rebate και clawback ύψους 40-50-60%), συνθέτουν ένα περιβάλλον που συντελεί στη δημιουργία υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, των οποίων τα χρέη ουσιαστικά δεν μπορούν να επιστραφούν, οδηγώντας τες σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση.
«Η συσσώρευση χρέους δεν αντιμετωπίζεται, δεν ανατρέπεται. Η διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού δεν θα είναι προσωρινή, όπως τα rebates και τα clawbacks, θα είναι μόνιμη διότι κάτι το οποίο καταστρέφεται δεν μπορεί να χτιστεί εύκολα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Κρίσιμο “σταυροδρόμι”
Το γεγονός ότι το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά αντιμετωπίζεται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως μία σημαντική ευκαιρία εξόδου απ’ το φαύλο κύκλο του παρελθόντος αλλά και χάραξης μιας νέας συλλογικής πολιτικής, που θα αφορά το αλληλένδετο τρίπτυχο «clawback-εκπτώσεις-τιμολόγηση».
«Είμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό το λέμε έχοντας πλήρη επίγνωση για το τι γίνεται γύρω μας. Από τη μία έχουμε μία φαρμακοβιομηχανία η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά αυτή τη δύσκολη περίοδο στη χώρα, συνεχίζει και προμηθεύει τα ταμεία και τα νοσοκομεία με φάρμακα, να επενδύει, να διατηρεί θέσεις εργασίας και να εξάγει. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τον συνεκτικό ιστό των επιχειρήσεών μας, πολλές από τις οποίες είναι ελληνικές οικογενειακές, παραδοσιακές επιχειρήσεις, 40-60 ετών. Υπάρχουν ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες που έχουν σχέδιο, όρεξη, στρατηγική να μείνουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουν κέντρο έρευνας και παραγωγής προς όλο τον κόσμο, με Έλληνες επιστήμονες και Έλληνες εργαζόμενους», σημείωσε ο κος Τρύφων.
Αναφερόμενος στην άλλη όψη του… νομίσματος, τόνισε ότι υπάρχει ένα καταστροφικό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο πλήττει όλες τις κατηγορίες, αλλά πλήττει περισσότερο και ασύμμετρα τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες, ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει επειγόντως να αλλάξει.
«Η εξίσωση είναι δύσκολη. Είμαστε σε ένα πλαίσιο που ακόμη και σήμερα έχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουμε αυτά τα τερατώδη πλεονάσματα τα οποία ουσιαστικά βάζουν ένα χαλκά στην οικονομική ζωή της χώρας. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορούν να κατανεμηθούν πιο σωστά απ’ ό,τι κατανέμονται σήμερα», σημείωσε ο Θεόδωρος Τρύφων.
Εταιρική συνυπευθυνότητα και πλαφόν στο clawback
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι το clawback είναι αντισυνταγματικό μέτρο, θεωρητικά προσωρινό, που ξεκίνησε από 8-10% και έχει γίνει μόνιμο, φτάνοντας σε επίπεδα τα οποία απειλούν ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών. Υπογράμμισε δε τη σημασία της συνειδητοποίησης του μεγέθους του προβλήματος από την Πολιτεία και όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς κι ενώ αναγνώρισε ότι έχουν γίνει πολλές από τις απαιτούμενες κινήσεις στη φαρμακευτική πολιτική, τόνισε ότι η καθυστέρηση υλοποίησής τους απαιτεί μία εταιρική συνυπευθυνότητα και ένα πλαφόν στο clawback.
Ειδικά όσον αφορά στο clawback, αυτή τη στιγμή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητάει:
- Κονδύλια ώστε να καλυφθούν εμβόλια, να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι από κοινού με την Πολιτεία και οι ανάγκες σε ειδικές νέες θεραπείες
- Σωστότερη κατανομή του ανάλογα με την τιμή και τη συμμετοχή κάθε φαρμάκου στην αύξηση της δαπάνης
- Έκπτώσεις από το Clawback με βάση δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας
«Αυτό που έχουμε προτείνει και ελπίζουμε να ληφθεί υπόψη το 2019 είναι να υπάρχει έκπτωση από το clawback, με βάση έναν δείκτη προστιθέμενης αξίας, από εταιρείες που επενδύουν, έχουν εργαζόμενους, εισφορές, αποσβέσεις, επενδύσεις, κλινικές μελέτες, έρευνα και ανάπτυξη. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ανταποδοτικό και μπορεί να δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρξουν μεγαλύτερα κονδύλια από το υπουργείο οικονομικών», εξήγησε ο κος Τρύφων.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί και η θέσπιση ενός πιο δίκαιου συστήματος τιμολόγησης, που θα διασφαλίζει την παραμονή οικονομικών φαρμάκων στο σύστημα και δεν θα κάνει επιλεκτικές μειώσεις μόνο στα φθηνά φάρμακα.
Προτεραιοποίηση στην πολιτική γενοσήμων
Η πολιτική γενοσήμων, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Πολιτεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, καθώς κατά γενική ομολογία οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει συνεχείς μειώσεις στις τιμές οικονομικών, ποιοτικών φαρμάκων, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση του όγκου τους.
Άρα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιταχυνθεί, με κίνητρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί κυρίως προς τους ασθενείς αλλά και τους φαρμακοποιούς και να προωθηθεί μια συγκεκριμένη συνταγογραφική κατεύθυνση για τους γιατρούς.
Πολιτική γενοσήμων σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για τα καινοτόμα φάρμακα, κάτι στο οποίο όλη η βιομηχανία συμφωνεί. Είναι μία δεύτερη πολύ σημαντική παρέμβαση που θέτω υπόψη όλων των φορέων που βρίσκονται σήμερα εδώ», υπογράμμισε ο κος Τρύφων.
Μένουμε εδώ, αλλά με όρια
Αναφερόμενος στη δυναμική του φαρμακευτικού κλάδου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική και εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην πρωτοπορία της σε γνώση και τεχνογνωσία.
Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο με 28 παραγωγικές μονάδες. Σχεδόν 11.000 εργαζόμενους, 800 επιστημονικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, εξαγωγές σε 85 χώρες, και επενδύσεις σε πάγια και έρευνα. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακός κλάδος με σημαντική προσφορά στην οικονομία, δημιουργώντας οικονομική προστιθέμενη αξία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ως εκπρόσωπος των ελληνικών μονάδων δήλωσε:
«Μπορώ να πω με χαρά ότι κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στην Ελλάδα, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε παραγωγικά τη χώρα μας, αλλά όλα αυτά έχουν ένα όριο. Εάν δεν λυθούν τα θέματα των επιχειρήσεων πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά από εδώ και μπρος. Κάνω έκκληση σε όσους συναποφασίζουν να δοθούν κάποιες συνολικές λύσεις, έτσι ώστε αυτή η αναπτυξιακή ατμομηχανή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να μπορέσει να αποδώσει, να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και να αποδείξει στο υπουργείο οικονομικών και στην ελληνική πολιτεία ότι οτιδήποτε επιπλέον δοθεί στο φάρμακο θα είναι προς όφελος των ασθενών και θα έχει πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: SOS εκπέμπει η φαρμακοβιομηχανία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τις επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανθός: Αντικειμενικές οι δυσκολίες της φαρμακοβιομηχανίας -Αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φάρμακο: Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το «μπούλινγκ» στα γενόσημα και οι αναπόφευκτες ρήξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα