Την ώρα που ο αντίκτυπος για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα φαίνεται να έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο, δυο Kύπριοι ευρωβουλευτές προεκτείνουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βάζοντας στο παιχνίδι και την Κύπρο.
Με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν στο παρελθόν, αρχικά με το κατασκοπευτικό βαν και στη συνέχεια με το λογισμικό PEGASUS, καλούνται τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε να παρέμβουν τόσο προς την πλευρά της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες για υποκλοπές κινητών τηλεφώνων, αναφέρει σε άρθρο του ο κυπριος δημοσιογράφος κ. Τομαράς.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου το απόγευμα Δευτέρας έδωσε στην δημοσιότητα επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς το προεδρείο της Επιτροπής PEGASUS με την οποία ζητείται «να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις».
Παράλληλα ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του αναφέρεται και στην Κύπρο και στα όσα ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τις Κεντρικές Φυλακές.
Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της εν λόγω Επιτροπής, ο κ. Γεωργίου εκφράζει τη λύπη του για τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται μόλις μήνες μετά την τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 για την Ελλάδα, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός δημοσιογράφου που “φέρεται να παρακολουθούνταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών” και επιπλέον, στοχοποιήθηκε από λογισμικό παρακολούθησης spyware αντίστοιχο του Pegasus (Predator)».
Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του έχει συμπεριλάβει και τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε το ΚΚΕ αναφορικά με τις συνακροάσεις μέσα από τις οποίες παρακολουθούντο τα τελευταία χρόνια οι εργασίες της Κεντρικής του Επιτροπής.
Κύπρος: Παρακολουθήσεις στις κεντρικές φυλακές
Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες με βάση τις οποίες η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφη Δράκου φέρεται να έδωσε προφορικές οδηγίες, στο τμήμα φυλακών «να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του υπάρχοντος λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος επιτήρησής του και της καταγραφής του μοναδικού κωδικού μιας συσκευής, την ταυτότητα της κάρτας sim, την ημερομηνία και την ώρα μιας κλήσης και τις γεωγραφικές της συντεταγμένες».
Αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που διέρρευσε και στην οποία όπως αναφέρεται στην επιστολή δόθηκαν οδηγίες γραπτώς, ενισχύοντας την ιδέα, όπως υποστηρίζεται, ότι το υπουργείο θέλει να αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητες παρακολούθησης αντί για παρεμβολές.
Ο κ. Γεωργίου στην επιστολή του έχει συμπεριλάβει και την ουρά της υπόθεσης με το κατασκοπευτικό βαν που αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και κατασκευάζουν λογισμικά παρακολούθησης τηλεφώνων.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή: Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας.
Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των απειλών για τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και τα ατομικά μας δικαιώματα.
Μετά τον κ. Γεωργίου συνέχεια στο όλο θέμα θα δώσει την Τρίτη ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην κυπριακή πτυχή των παρακολουθήσεων με αιχμή το κατασκοπευτικό βαν.
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τελεσιδικήσει ενώπιον της δικαιοσύνης ο Κύπριος ευρωβουλευτής θεωρεί πως δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την δράση του κατασκοπευτικού βαν.
Ο κ. Παπαδάκης στην αυριανή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα πρόσωπα που έπεσαν θύματα της δράσης του κατασκοπευτικού βαν.
Το δεύτερο ζήτημα που θα θέσει ο κ. Παπαδάκης είναι η απουσία, κατά τον ίδιο, θεσμικού πλαισίου δράσης των εταιρειών που βρίσκονται στην Κύπρο, κατασκευάζουν και εξάγουν λογισμικά παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Παπαδάκης θεωρεί στο θέμα αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε πολλά παρά το θόρυβο που ξέσπασε στο παρελθόν.
Κύπρος: Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν
Τον Φεβρουάριο του 2022, εκλεισε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση με το κατσκοπευτικό βαν, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λάρνακα, να επιβάλλει ως ποινή, συνολικό πρόστιμο €76.000 στην κατηγορούμενη εταιρεία Ws Wispear Systems Limited.
Αν και αρχικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν και τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, έπειτα από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα τον περασμένο Νοέμβριο.
Η εταιρεία αντιμετώπιζε αρχικά 91 κατηγορίες, οι 49 εκ των οποίων αποσύρθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα.
Έπειτα από δική της παραδοχή, κρίθηκε ένοχη σε 42 κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων, σε παρακολούθηση συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας και παράνομη υποκλοπή δημοσίων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, έναυσμα για την έναρξη της διερεύνησης αποτέλεσε η συνέντευξη ενός εκ των διευθυντών της εταιρείας, η οποία αναμεταδόθηκε στην Κύπρο.
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, η οποία κατέδειξε πως η εταιρεία είχε εγκαταστήσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τρία σημεία πρόσβασης wi-fi, με ενσωματωμένες κεραίες οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με τον server της εταιρείας.
Η επιστημονική εξέταση του εξοπλισμού που κατασχέθηκε, κατέδειξε ότι τόσο στο κτήριο, όσο και εντός του επίδικου βαν, υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης και ότι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του 2019, υπεκλάπησαν 626 διεθνείς ταυτότητες συνδρομητών κινητών τηλεφώνων.
Όπως διαπιστώθηκε η εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2018, είχε δηλώσει στο Τμήμα Τελωνείων, πως το βαν που εισήγαγε, θα χρησιμοποιείτο για μετεωρολογικούς σκοπούς.
Ws Wispear Systems Limited: Δεν πούλησε στην Κύπρο
Στην αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Άντρος Πελεκάνος, είχε αναφέρει πως άθελα της η εταιρεία διέπραξε τα αδικήματα.
Όπως είπε η Ws Wispear Systems Limited, είναι μια κυπριακή εταιρεία, η οποία ασχολείτο με έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας και την επίδικη περίοδο τα βασικά προϊόντα της, «ήταν υπό ανάπτυξη και τελειοποίηση».
Τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, απευθυνόταν σε κυβερνήσεις και σώματα ασφαλείας κρατών, δεν συμπεριλάμβαναν οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό για υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών και ουδέποτε πωλήθηκαν στην Κύπρο.
Η εταιρεία, ανέφερε, παρουσίαζε τα προϊόντα της σε πελάτες που έρχονταν στην Κύπρο και κατά τη διεξαγωγή τους, υπήρχε τυχαία συλλογή ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με σκοπό να ξεχωρίσουν οι συσκευές των προσώπων που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις.
«Τα δεδομένα ουδέποτε έτυχαν επεξεργασίας και οι διευθύνσεις MAC και IMSI, αποθηκεύτηκαν λόγω ανθρώπινου λάθους και δεν στόχευαν τους χρήστες τους.
Η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε επεδίωξε να αποκτήσει τα εν λόγω δεδομένα, πέραν από σκοπούς παρουσιάσεων, αλλά ούτε σκοπός της ήταν να τα κρατήσει στην κατοχή της, με την ολοκλήρωση της παρουσίασης», είπε ο κ. Πελεκάνος.
Σ’ ό,τι αφορά στο επίδικο βαν, ανέφερε ότι στο Ισραήλ χρησιμοποιείτο ως μετεωρολογικός σταθμός, και «ως εκ σφάλματος και απερισκεψίας, δηλώθηκε ότι θα χρησιμοποιείτο για μετεωρολογικούς σκοπούς».
Επιβάλλοντας την ποινή, το Δικαστήριο σημείωσε πως αν και η έκταση των παραβιάσεων ήταν μεγάλη, «ήταν τυχαία και μη στοχευμένη και η μη διαγραφή των δεδομένων, προήλθε εκ παραδρομής».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντινούπολη: Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν
- Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Επίσημα στη Νότιγχαμ Φόρεστ η Λίνα Σουλούκου: «Τιμή να επιστρέφω στην οικογένεια Μαρινάκη»
- Χρηματιστήριο: Ποιος γκρέμισε την Εθνική