Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο mononews: Οι πολύτεκνες μάνες είναι οι ηρωίδες μου – Ο θάνατος του συζύγου μου άλλαξε τη ζωή μου

Eλίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προέδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Eλίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προέδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας

«Οι πολύτεκνες μάνες είναι οι ηρωίδες μου στην πραγματική ζωή». Με αυτήν τη φράση, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κι επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, εκφράζει τον σεβασμό της προς τις γυναίκες που αφιερώνουν τη ζωή τους στην οικογένεια, αναγνωρίζοντας το βάρος και τη σημασία του ρόλου τους. Ως ευρωβουλευτής, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι γνωστή για τη στήριξή της σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, και αυτή η στάση αντικατοπτρίζεται τόσο στη δημόσια ζωή όσο και στην προσωπική της φιλοσοφία.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση βιώσιμων λύσεων στις μεταφορές και στον τουρισμό, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η βελτίωση των υποδομών και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι κεντρικές της προτεραιότητες, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημασία της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Στην προσωπική της ζωή, η ίδια αναγνωρίζει την απώλεια του συζύγου της ως το πιο καθοριστικό γεγονός που άλλαξε τη ζωή της. Παρόλο που η ζωή της ως ευρωβουλευτής είναι έντονη, η Ελίζα Βόζεμπεργκ βρίσκει χαρά στις απλές στιγμές, όπως το κολύμπι και το γυμναστήριο, όταν της το επιτρέπει ο χρόνος.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ελίζας Βόζεμπεργκ

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Μεταφορών για τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ήταν μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και ιδιαίτερη τιμή για μένα προσωπικά η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Στην επόμενη πενταετία βασικές προτεραιότητες θα είναι η προώθηση ενός βιώσιμου, αποδοτικού και καινοτόμου συστήματος μεταφορών, τουρισμού και ναυτιλίας.

Από τη σκοπιά των μεταφορών, θα δώσουμε έμφαση στην βελτίωση των υποδομών, στην ενίσχυση της ασφάλειας, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Στον τομέα του τουρισμού θα εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στη βιωσιμότητα και με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, και την προώθηση στρατηγικών που αντιμετωπίζουν τον υπερτουρισμό και τις συνέπειές του.

Επίσης η διατήρηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας είναι ένας τομέας όπου η Επιτροπή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί, καθώς η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί πολυδιάστατο στρατηγικό πυλώνα για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.

Πώς σκοπεύει η ΕΕ να βελτιώσει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως μετά από τραγικά συμβάντα, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη;

Η ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, όπως και κάθε άλλης μορφής μεταφορών στο χώρο της ΕΕ, συνιστά επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ. Θα στηριχθεί στην προώθηση επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση υποδομών, που  υποστηρίζουν τη συνδυασμένη μεταφορά, ώστε να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα, η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα των δικτύων μεταφορών.

Παράλληλα, η ΕΕ εργάζεται για την προώθηση μέτρων που βελτιώνουν την προστασία των ευρωπαίων πολιτών σε όλα τα μέσα μεταφοράς, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια, μέσα από την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και της εποπτείας για την αποτροπή ατυχημάτων, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται καινοτομίες στην ασφάλεια των μεταφορών, όπως η πλήρης χρήση νέων τεχνολογιών.

Επίσης η ΕΕ με στόχο την προστασία των επιβατών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους απέναντι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ενισχύσει  τη νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των επιβατών, δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία και τις ευάλωτες ομάδες.

Eλίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προέδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Η δεύτερη θητεία για την κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση;
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, υψηλό ενεργειακό κόστος και πολεμικές συγκρούσεις δίπλα στα σύνορα της Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δοκιμάζονται.

Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα με μεγάλη διαφορά από το εκάστοτε δεύτερο κόμμα. Δεν θα συμφωνήσω ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, απλώς ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις είτε χρειάζονται χρόνο για να γίνουν αισθητές από τους πολίτες είτε συνοδεύονται από κάποιο αναμενόμενο πολιτικό κόστος, όπως επί παραδείγματι οι παρεμβάσεις για φορολογική δικαιοσύνη, όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Πώς κρίνετε την εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει δημιουργηθεί εντός της ΝΔ;
Η ΝΔ, σε πλήρη αντίθεση με άλλα κόμματα που σπαράσσονται από εσωκομματικές συγκρούσεις, έχει την πιο ενωμένη και την πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα.

Η πρόσφατη συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή ερωτήσεις  βουλευτών της ΝΔ, είναι άνευ αντικειμένου, γιατί δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις και δουλειά των υπουργών είναι να απαντούν στις ερωτήσεις και να δίνουν λύσεις.

Οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν, αναδεικνύουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και θέλουν πάντοτε το καλύτερο γι’ αυτούς. Αυτό προφανώς δεν συνιστά εσωκομματική αντιπολίτευση.

Πώς συνδυάζετε τη δουλειά σας ως ευρωβουλευτής με τη ζωή σας εκτός πολιτικής;

Η προσωπική ζωή ενός ευρωβουλευτή εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένη, αν σκεφθεί κανείς ότι κάθε Δευτέρα ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο και το Σάββατο έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στην πατρίδα. Πάρα ταύτα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πάντα υπάρχει χρόνος για διακοπές και ξεκούραση.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ; 
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, για το οποίο έχω μετανιώσει. Και τούτο διότι ολοκλήρωσα την επαγγελματική μου διαδρομή πάνω από 30 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία και μετά ασχολήθηκα με την ενεργό πολιτική. Δεν μετανιώνει κανείς όταν ολοκληρώνει τους κύκλους και μάλιστα ικανοποιητικά. Θα είχα μετανιώσει, εάν είχα ασχοληθεί με την πολιτική, πριν καταξιωθώ στο λειτούργημα που αγάπησα, τη μάχιμη δικηγορία.

Η Eλίζα Βόζεμπεργκ, είναι και επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή; 

Οι πολύτεκνες μάνες. Τις θαυμάζω, τις σέβομαι, θεωρώ ότι προσφέρουν και ότι είναι απόλυτα ολοκληρωμένες ως άνθρωποι και ως γυναίκες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και γιατί;

Από παιδί με συγκινούσε και με ενέπνεε η Αντιγόνη του Σοφοκλή, γιατί η ηρωίδα έχει μία ηθική που δεν συναντάται εύκολα ούτε στους λογοτεχνικούς ήρωες, ούτε κατά μείζονα λόγο στον πραγματικό κόσμο.

Η στάση ζωής της Αντιγόνης που δεν κάμπτεται, η γενναιότητα και η βαθιά πίστη σε αρχές και πανανθρώπινες αξίες είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία με έκαναν να την ξεχωρίσω.

Επίσης με κέρδισε ο συνδυασμός στο πρόσωπο της Αντιγόνης του δυναμισμού και του αλύγιστου φρονήματος από τη μία πλευρά με την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια από την άλλη, κάτι που εξηγεί τη διαχρονική γοητεία που ασκεί μέχρι σήμερα.

Σε προσωπικό επίπεδο τα στοιχεία που κρατώ από την Αντιγόνη και με συνοδεύουν σε ολόκληρη την πορεία της ζωής μου είναι η θαρραλέα και αξιοπρεπής στάση ζωής, οι δεσμοί των ανθρώπων, η αντίσταση απέναντι στο άδικο και το να μένεις πιστός σε αυτά που πιστεύεις, χωρίς να υπολογίζεις το κόστος.

Ποιο γεγονός θεωρείτε πως είναι αυτό που άλλαξε τη ζωή σας;
Ο θάνατος του συζύγου μου. Σε μία σχέση ζωής είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση της απώλειας του συντρόφου. Ιδίως όταν είναι το άλλο σου μισό.

Τι κάνετε για να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη μέρα;

Όταν είναι καλός ο καιρός και εάν έχω τη δυνατότητα, με χαλαρώνει πολύ το κολύμπι, λατρεύω τη θάλασσα. Όμως δυστυχώς η πολυτέλεια της χαλάρωσης δεν συμβαίνει συχνά.

 Αν είχατε ένα απόγευμα εντελώς ελεύθερο, πώς θα επιλέγατε να το περάσετε;
Θα πήγαινα σε μία θεατρική παράσταση και μετά σε ένα ρεστοράν για δείπνο με καλή παρέα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο «μικρό πράγμα» στην καθημερινότητά σας που σας φέρνει χαρά;
Ευχάριστες στιγμές στο γυμναστήριο, όταν βέβαια έχω τη δυνατότητα να πάω.

Διαβάστε επίσης :

Νίκος Παπανδρέου στο mononews: Να γίνει άμεσα η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών