ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να δεχτεί καμία ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και χρηματοδοτήθηκε από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, και εστιάζει στο ζήτημα που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αν και θα ήταν προς το συμφέρον μας η ταχεία λύση του ζητήματος. Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, η Τουρκία και η Γερμανία φαίνεται πως θεωρούνται οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα, ενώ η Ρωσία φέρεται ως ο καλύτερός σύμμαχός μας στο «πολύ σημαντικό ζήτημα» της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 23 Ιανουαρίου 2018 και 25ης Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1071 ερωτηθέντων. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι ερωτηθέντες δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία», θεωρούν πως η γειτονική χώρα δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά την ιστορική της κληρονομιά.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα», με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των γυναικών (70,5%) των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας (69%) και μεταξύ των πολιτών που δηλώνουν ότι βρίσκονται στο κέντρο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την σπουδαιότητα του ζητήματος καταγράφονται μεταξύ των ανδρών (59%), των κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών (52%) και στους πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (60%).
Επιπλέον, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.