ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ζημία κατά του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 13.690.376 προκάλεσε η δράση του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων, με βάση την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των σκευασμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ θέλουν το κύκλωμα να έχει αποκομίσει 25.073.196 ευρώ από τις παράνομες δραστηριότητές του.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας περιγράφει επίσης αναλυτικά το πως δρούσαν οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι προμηθεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Αυτά τα τρία άτομα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση.
Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Για να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητα τους προχώρησαν στην στρατολόγηση στην οργάνωση, ιατρών και λοιπού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό.
Παράλληλα, προέβησαν στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι ένα από τα αρχηγικά μέλη, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.
Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:
Πρώτος πυρήνας:
Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.
Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.
Δεύτερος πυρήνας:
Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.
Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.
Τρίτος πυρήνας:
Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.
Τέταρτος πυρήνας:
Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.
Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:
-εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ,
-σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.
Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε, ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των ανωτέρω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτιμηθεί ο ακριβής όγκος των παράνομων διακινούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνακόλουθη ζημία του δημοσίου και το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
-το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
-9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
-συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
-κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και
-πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων
Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκευάσματα – φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο αντικαρκινικών φαρμάκων: 21 συλλήψεις-Τέσσερα τα αρχηγικά μέλη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανθός για το σκάνδαλο με τα φάρμακα: «Σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 21 συλληφθέντες άσκησε ο Εισαγγελέας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία