Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Διαγράφεται ο Μάριος Σαλμάς από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας – Γιατί τον διώχνει ο Μητσοτάκης

Μάριος Σαλμάς

Μάριος Σαλμάς

Με το ερώτημα της διαγραφής παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαλμάς σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις χθες και προχθές έκανε λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού και Υγείας, ενώ υπήρξε απάντηση και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

 Παράλληλα, ο Μάριος Σαλμάς, σε συνέντευξή του στο Open είπε ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη». Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν φωτογραφίζει τον Κωστή Χατζηδάκη ο γαλάζιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν το αρνήθηκε, λέγοντας αυτό ότι «είναι η στάση ζωής μου γιατί εγώ ασκώ το επάγγελμά μου».

Επίσης, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι «το πολιτικό μας σύστημα έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την παραπολιτική και όχι με την πολιτική και καμία φορά με την ανοχή των βουλευτών να λέμε την αλήθεια».

«Ο καθένας πρέπει προασπίσει όπως αντιλαμβάνεται την προσωπική του αξιοπρέπεια».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είναι συνταγματική μας θεσμική υποχρέωση να παρεμβαίνουμε και να κάνουμε χρήση του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου. Δεν πρόκειται περί ανταρσίας έχουμε 200 χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας αυτοί που υπογράψαμε αθροιστικά. Έγινε διότι ο καθένας πρέπει προασπίσει όπως αντιλαμβάνεται την προσωπική του αξιοπρέπεια και όπως είπαμε στην τελευταία ΚΟ αρκετοί βουλευτές μπαίνουμε σε μία άλλη φάση. Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των πολιτών».

Επίσης, ο Μάριος Σαλμάς είπε ότι ήταν κι άλλοι βουλευτές που ήθελαν να υπογράψουν εκ των υστέρων τη συγκεκριμένη ερώτηση, ενώ άφησε σαφέστατες αιχμές για την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια». Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η κριτική του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είπε στον Αντ1 «είχαμε κάνει 5 πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση».

Η κριτική τον Ιούνιο

Στην ΚΟ της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, σημειωτέον, ο κ. Σαλμάς είχε συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο είπε: «Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει, τότε, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα στις 12:00 ενώ η παραπομπή έχει να κάνει με καταγγελίες του Μαριου Σαλμά σε τηλεοπτικές εκπομπές τα τελευταία 24ωρα για φωτογραφικούς διαγωνισμούς για κυλικεία στα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ενώ έχει υπάρξει απάντηση απο την υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές «γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη ΝΔ. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Ο Μάριος Σαλμάς είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο ακόμα και για έτοιμα νομοσχέδια που έρχονται ενώ είχε αναφερθεί και τότε σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Μάλιστα κατά πληροφορίες η ηγετική ομάδα από τότε, στα τέλη Ιουνίου μπορεί να προχωρούσε στη διαγραφή του αλλά ότι είχε ειπωθεί ήταν μέσα στην Κ.Ο. κεκλεισμένων των θυρών και όχι δημοσίως.

Φαίνεται πως πλέον ξεπέρασε τα εσκεμμένα ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ήταν μεταξύ και των 11 βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε επίσης

 ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών κατέθεσε ο Π. Πολάκης

Δένδιας: Η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή στην ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων

Σ. Φάμελλος: Ο Κασσελάκης εξυπηρέτησε το σχέδιο Μητσοτάκη