«Άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση του ΣτΕ να κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος ο ένας από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο Τούρκος στρατιωτικός, το άσυλο του οποίου είχε προσωρινά «παγώσει» μετά από προσφυγή του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.
Το τμήμα αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας και υπό την προεδρία του Νίκου Σακελλαρίου, αποφάσισε να μην αναστείλει το άσυλο στον Τούρκο. Ωστόσο το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής παροχής ασύλου του κ. Μουζάλα, επιβάλλοντας μια σειρά περιοριστικών όρων.
Η απόφαση θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση που αφορά στο κυβερνητικό αίτημα για ακύρωση του ασύλου. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 4 Μαίου, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, κάτι που σημαίνει ότι θα κρίνει τη χορήγηση ή όχι ασύλου και για τους υπόλοιπους 7 στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη Διοίκηση «μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αίτησης ακύρωσης να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να επιβάλλει την υποχρέωση ο Τούρκος να εμφανίζεται καθημερινά στο ΑΤ διαμονής του.

Επιπλέον ζητά την προστασία του στρατιωτικού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Νοείται ότι η διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα ισοδυναμούν με κατά ουσία κράτηση αυτού.»

 Στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:
Χθες (19 Απριλίου) έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και κάτω από αυστηρή επιτήρηση, αυτή η απόφαση έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά σε έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για ακόμα μια φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: H Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΝΑΤΟ «νίπτει τας χείρας του»: Να τα βρουν σε πνεύμα καλής γειτονίας Ελλάδα-Τουρκία