Κανονικά θα πληρώσει η Ελλάδα τη δόση που έχει να καταβάλλει στη Gazprom στις 20 Μαΐου και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία κρίσιμη εξέλιξη, καθώς η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παράγεται με φυσικό αέριο τυχόν διακοπή της ροής από τη Μόσχα, θα είχε εξαιρετικά επώδυνες οικονομικές και άλλες συνέπειες για την Ελλάδα.

«Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά από την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να διευκρινίζεται, πάντως, πώς θα γίνουν οι πληρωμές στη ρωσική εταιρεία ενέργειας και συγκεκριμένα αν θα γίνουν σε ρούβλια όπως απαιτεί η Μόσχα, ή σε ευρώ.

1

Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 Μαΐου, οι εγχώριοι προμηθευτές ρωσικού αερίου, δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας GAS θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Κυβέρνηση και ιδιώτες πάροχοι ευελπιστούν ότι η Ε.Ε θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στη διαδικασία πληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Όπως επισημαίνουν στο mononews.gr καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές το θέμα του τρόπου πληρωμής είναι τεχνικό και άρα, δευτερεύουσας σημασίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, καθώς καταγράφονται διχογνωμίες μεταξύ των Ευρωπαίων νομικών για το αν αντίκειται στο πνεύμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πληρωμή του φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη σε ρούβλια. Ήδη, όμως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προχώρησαν στη δημιουργία νέου λογαριασμού, αποπληρωμής των ποσών σε ρούβλια, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων, στις αρχές του καλοκαιριού. Κάτι, που προφανώς δείχνει τον δρόμο…

Βέβαια, η χώρα προχωρά σε ενίσχυση της ενεργειακής της θέσης, μία διαδικασία, που πάντως, είναι αργή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, οι κινήσεις που γίνονται είναι οι εξής :

1.Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.

  1. Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
  2. Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
  3. Πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)
  4. Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
  5. Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.