Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Εντός των επόμενων ωρών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων στα δίκτυα ενέργειας στην Ουγγαρία και τα Βαλκάνια εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν όσο και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων όσον αφορά στις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολήγ έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των παραγωγών, δηλαδή σε ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison.

Τα σενάρια

Η φορολόγηση υπερεσόδων, θα βασιστεί σε μια μεθοδολογία που θα καθορίζει το κόστος μαζί με ένα εύλογο κέρδος 10% όπως γινόταν με το μηχανισμό πλαφόν που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να  περιορίζει τη δυνατότητα υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, από τις υψηλές προσφορές αλλά και να εξασφαλίζει έσοδα για να μπορεί να δώσει επιδοτήσεις αν οι τιμές ενέργειας αυξηθούν και στα τιμολόγια. Μια τέτοια παρέμβαση στην αγορά ενέργειας απαιτεί έγκριση από την Κομισιόν, ωστόσο πηγές αναφέρουν, ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίησή του άμεσα και σε δεύτερο χρόνο, να ληφθεί η έγκριση της Κομισιόν.

Την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι η φορολόγηση υπερεσόδων να γίνει για  διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, την περίοδο της αυξημένης ζήτησης ενέργειας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται  μεγάλη ζήτηση, και εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.

Οι υψηλές τιμές δημιουργούνται και από τη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, λόγω των προβλημάτων στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.  Οι υψηλές τιμές των διασυνδεδεμένων με την Ελλάδα αγορών, “παρασύρει” σε ανάλογα υψηλά επίπεδα και τις τιμές των ελληνικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχαράκη για Πολάκη: Υποτιμά βαθιά τη γυναίκα – Η Αριστερά υποτίθεται πως πολεμά την πατριαρχία

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάπτυξης η ψηφιοποίηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Παύλος Πολάκης: Την αποπομπή του ζητά η κυβέρνηση για το «βούλωσέ το» στην Μαρία Συρεγγέλα