Mario Draghi, τέως Πρόεδρος ΕΚΤ
Σοβαρά μπορεί να βλάψει την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη γνωμοδότηση που εξέδωσε πριν από λίγο στο σχέδιο νόμου που είχε στείλει η Ελληνική πλευρά την περασμένη εβδομάδα.
Αν και μετά τη χθεσινή σύσκεψηκάποιες παράμετροι της συμφωνίας άλλαξαν, η κριτική που ασκεί η Κεντρική τράπεζα είναι ενδεικτική για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρύθμιση για την δημιουργία κουλτούρας ασυνέπειας. Η ΕΚΤ επισημαίνει τη μεγάλη εμβέλεια και το ευρύ πεδίο εφαρμογής της νέας ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζες υποχρεούνται δια νόμου να κάνουν κούρεμα των οφειλών που είναι πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου.
Όπως σημειώνει το νομοσχέδιο «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων και την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς ενδέχεται να τις οδηγήσει σε προσαρμογές των όρων αποτίμησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα προβλέψεων και στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της αβεβαιότητας που το σχέδιο νόμου εισάγει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που εν τέλει θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις», σημειώνει .
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις δανείων, αλλά και να επιδεινώσει τις συνθήκες χορηγήσεων δανείων στην πραγματική οικονομία ή να αυξήσει το κόστος για τους συνεπείς δανειολήπτες. Όπως σημειώνει «το σχέδιο νόμου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη χορήγηση πιστώσεων και την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν με τη σειρά τους να αυστηροποιήσουν αδικαιολόγητα τους όρους δανειοδότησης, ιδίως προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν πιστωτικές ζημίες από την εφαρμογή του σχεδίου νόμου, ανεβάζοντας έτσι το κόστος χρηματοδότησης γενικότερα για την οικονομία, και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που, αν και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Οι επιπτώσεις του σχεδίου νόμου στην πραγματική οικονομία είναι αβέβαιες». Επιπλέον «μπορεί να παρακωλύσει τη ροή πιστώσεων στην οικονομία».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης της ΕΚΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρώτη Κατοικία: Γιατί οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα 9 «κόκκινα» σημεία για τον νέο νόμο Κατσέλη σύμφωνα με την Κομισιόν