Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου προκάλεσαν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, 25 ν.μ. από τις Ιρανικές ακτές.
Άπαντες αναζητούν τόσο την αιτία των εκρήξεων όσο και το ποιος ενδέχεται να κρύβεται πίσω από αυτές, με τις χώρες της Δύσης να υποψιάζονται το Ιράν, την ώρα που η χώρα της Μέσης Ανατολής κάνει λόγο για προβοκάτσια, δείχνοντας προς ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.
Για τη Γερμανία οι εκρήξεις συνιστούν μια «σοβαρή πρόκληση». «Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ξεκινάμε από το ότι είναι μία σοβαρή πρόκληση που πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση που δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ιράν», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στη Bild, ενώ τόνισε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος «μια επίθεση κατά του Ιράν να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, δήλωσε με νόημα πως «η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο Ροχανί σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
Η ναυτιλιακή εταιρεία του Αμβούργου «Βernhard Schulte Shipmanagement», με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιό της, «Kokuka Courageous», έχει υποστεί ζημιές, ενώ εκπρόσωπος των Ιαπώνων ιδιοκτητών του συγκεκριμένου πλοίου δήλωσε στο «CNN» ότι το τάνκερ χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε τρεις ώρες από ένα «είδος χειροβομβίδας».
Στο δεύτερο πετρελαιοφόρο, το «Front Altair» της νορβηγικής εταιρείας Frontline, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις. Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής, το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη. Μυστήριο αποτελεί και η κατάσταση του πλοίου με τα ιρανικά ΜΜΕ να επιμένουν πως το πλοίο έχει βυθιστεί, κάτι που η ναυτιλιακή αρνείται.
Την ίδια ώρα πάντως οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, ανακάμπτουν αισθητά. Έτσι, από τα χαμηλά πέντε μηνών στα οποία έκλεισε την Τετάρτη το αμερικανικό αργό (συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου), αυτή την ώρα σημειώνει άλμα 3,23% και κινείται στα 52,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται στα 61,77 δολάρια το βαρέλι, επίσης με άνοδο 3%.
Το ενδιαφέρον για τους επενδυτές της συγκεκριμένης αγοράς είναι έντονο. Άλλωστε, οι νέες εκρήξεις έρχονται σχεδόν ένα μήνα μετά από τέσσερα παρόμοια περιστατικά στην ίδια περιοχή, από την οποία περνούν οι βασικοί διάδρομοι για τη μεταφορά πετρελαίου από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Σαουδική Αραβία είχε κατηγορήσει το Ιράν και τους συμμάχους του ενώ η Τεχεράνη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.