«Υπερβολική» χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας αναφορικά με τις κινήσεις του Oruc Reis, ο προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, λέγοντας ότι «αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση», ενώ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θέλει στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο Καλίν, «η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις».

«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με την Κύπρο, ο Ιbrahim Kalin σημείωσε ότι «υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού», τόνισε.

«Θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά», επεσήμανε ο Καλίν.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, αναφερόμενος στη σχέση με την ΕΕ, σημείωσε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η ΕΕ πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία», επεσήμανε.

«Η Τουρκία μάχεται για την ασφάλειά της με το PKK, το ισλαμικό κράτος , έχει ανησυχίες για τα ενεργειακά. Μετά κατηγορούν την Τουρκία για ανάπτυξη προβλημάτων και σχέσεις με την Ρωσία. Ποιος την σπρώχνει εκεί; Ο Πρόεδρός μας δεσμεύεται στην προοπτική της ΕΕ σε τόσες περιπτώσεις. Αλλά μπήκαμε σε φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης», ανέφερε.