ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Είναι ευνόητο πως το προσωπικό φύλαξης του πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες» ξεκαθαρίζει η σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιτριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη γνωστοποίηση περιστατικών ληστείας στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Η Σύγκλητος αναφέρεται με ανακοίνωσή της στις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του πανεπιστημίου, για την φύλαξή του πανεπιστημίου, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη διοίκηση και την αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα».
Όπως αναφέρει το προσωπικό και η διοίκηση του ιδρύματος, σε κάθε περίπτωση αντέδρασαν «με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο».
Μάλιστα, αναφέρει ότι «η προάσπιση του χώρου του πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς χώρους».
Επίσης, επισημαίνεται ότι η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως, ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. «Οι διαδικασίες, είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών), ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης, είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο», ξεκαθαρίζει η σύγκλητος.
Σημειώνεται, ότι η έκταση των χώρων του ΕΚΠΑ ανέρχεται σε περίπου 2.000.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των κτηρίων που διαθέτει για την εκπαίδευση, την έρευνα και τις διοικητικές του υπηρεσίες αγγίζουν τα 700.000 τ.μ, και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του είναι συνολικά άνω των 100.000. Ανάμεσα στους χώρους αυτούς περιλαμβάνεται και η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί μητροπολιτικό πάρκο και, όπως υπογραμμίζει η Σύγκλητος, «δεν επιτρέπεται η πλήρης περίφραξή της, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φύλαξή της».
Η σύγκλητος αναφέρει ακόμη, ότι έχει εγκρίνει για τη φύλαξη του πανεπιστημίου, τρεις πηγές χρηματοδότησης, ώστε αφενός να παρέχονται με επάρκεια οι υπηρεσίες φύλαξης και αφετέρου να ανταπεξέλθει στην μείωση του τακτικού προϋπολογισμού για τα λειτουργικά του έξοδα κατά 75% από το 2010:
1. Φύλακες και εποχούμενη περιπολία εντός της Πανεπιστημιούπολης από ανάδοχο εταιρεία, με ετήσιες δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό που ανέρχονται περίπου στο 1.700.000 ευρώ για το 2017 και αντίστοιχο ποσό για το 2018, ενώ για το 2019 και 2020 έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας η αύξηση του εν λόγω κονδυλίου σε 2.500.000 ευρώ.
2. Μόνιμο προσωπικό και προσωπικό αορίστου χρόνου των κλάδων των φυλάκων, νυχτοφυλάκων και επιστατών, που μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και εποχούμενη περιπολία στην Πανεπιστημιούπολη με δεύτερο όχημα, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, το οποίο κινείται με ίδιους πόρους του.
3. Επιστάτες και επιμελητές κτηρίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από δημόσια πρόσκληση και αμείβονται από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τέλος, η σύγκλητος αναφέρει πως «υπάρχει ο κατά το δυνατόν φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη για όλο το πανεπιστήμιο είναι της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με συνολική κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μόλις 9.500.000 ευρώ (η οποία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών της ΔΕΗ, της φύλαξης και της καθαριότητας). Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης, ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ ετησίως, καλύπτεται από επιχορηγήσεις και έσοδα που η διοίκηση του ΕΚΠΑ επιτυγχάνει, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ και οι εργαζόμενοί του δημιουργούν».
Νίκη Κεραμέως: Αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας
«Είναι αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας», ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τα περιστατικά ληστειών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Το εγκληματικό επεισόδιο μαχαιρώματος και ληστείας εις βάρος φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά και αυξανόμενη λίστα ανάλογων περιστατικών που πλήττουν την εκπαιδευτική διαδικασία και κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής, αφήνοντας απροστάτευτους φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μητέρα συμβούλου του Τσίπρα «πρωταγωνίστρια» στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ (video)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Τέλος στα σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση έβαλε ο Καμμένος: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων