Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.

Η νέα Βουλή, αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια κιόλας ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Oι πολίτες θα προσφύγουν για μία ακόμα φορά στις κάλπες, στις 25 Ιουνίου.

Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες

Αυτή τη φορά δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα θα λάβει «μπόνους» που μπορεί να φτάσει έως και τις 50 έδρες), ενώ οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει – ως είθισται – των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους.

Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή.

Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία θα ανέβει πιο ψηλά.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα των οποίων το ποσοστό αθροίζεται κοντά στο 10%, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

Τέλος οι σταυροί

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Ξανά στον Άρειο Πάγο τα κόμματα για τις εκλογές

Τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου φάκελο προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Επίσης θα πρέπει να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων.

Δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.

Πού ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και σ’ αυτές της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
  • διαβατήριο,
  • δίπλωμα οδήγησης,
  • βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Και οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και άλλοι περίπου 7.000 που έκαναν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις νέες εθνικές εκλογές.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια ένσταση, να αλλάξουν εκλογικό κέντρο ή να απεγγραφούν από τον κατάλογο του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν έως τις 26 Μαΐου.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όσοι άλλαξαν προσωρινά τα εκλογικά τους δικαιώματα μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό. Η προθεσμία για αλλαγή λήγει την προσεχή Παρασκευή, 26 Μαΐου.

Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς – Αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Η νέα ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Οι «άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη», οι «Παπανδρεϊκοί» και οι… «ιδιαίτερες περιπτώσεις»