• Πολιτική

    Εκλογές 2023: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στη Βουλή ενώ είχαν εκλεγεί τον Μάιο

    • NewsRoom
    Φωτεινή Πιπιλή, Πόπη Τσαπανίδου, Αθανάσιος Γλαβίνας

    Φωτεινή Πιπιλή, Πόπη Τσαπανίδου, Αθανάσιος Γλαβίνας


    Ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

    Με την ενσωμάτωση στο 99,63%, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,55%, ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 17,84%, το ΠΑΣΟΚ 11,85%, το ΚΚΕ 7,69%, οι Σπαρτιάτες 4,64%, η Ελληνική Λύση 4,44%, η Νίκη 3,69%, ενώ οριακά μπαίνει και η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,17%.

    Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 48 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 32 έδρες, το ΚΚΕ 20 έδρες, οι Σπαρτιάτες 12 έδρες, η Ελληνική Λύση 12 έδρες, η ΝΙΚΗ 10 έδρες και η Πλέυση Ελευθερίας 8 έδρες.

    Ανατροπές και καραμπόλες στην σύνθεση της επόμενης Βουλής, με νέα πρόσωπα να μπαίνουν στο κοινοβούλιο και ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός.

    ΝΔ

    Απώλειες στους τομείς της Αθήνας είχε η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο κέρδισε αρκετές έδρες από την περιφέρεια, χάρη και στο μπόνους εδρών που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οι «παράπλευρες» απώλειες που είχε η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

    Σε σχέση με τον Μάϊο έχασε την έδρα της η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθηνών και οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Άρια Αγάτσα από τον Β1 Βόρειο τομέα, καθώς και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Β2 Δυτικό τομέα.

    Εκτός μένει και η Μαρία Συρεγγέλα, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κρατήσει αυτή την έδρα.

    Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Βενιέρη Βελόπουλο στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Νότιο Τομέα μένουν εκτός οι Γαϊτάνης και Γκελεστάθη και από την Α’ Ανατολικής Αττικής οι Βάσω Κόλλια και Αικατερίνη Κατσανδρή.

    ΣΥΡΙΖΑ

    Μείον 23 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 48 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου.

    Το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί πολλά «ηχηρά» ονόματα εκτός Βουλής.

    Η Πόπη Τσαπανίδου έχασε την θέση από το Επικρατείας, ενώ εκτός Βουλής μένουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Βούτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννης Δραγασάκης, Ιωάννης Μουζάλας, Ιωάννης Ραγκούσης, Γιώργος Τσίπρας και Χρήστος Σπίρτζης.

    Εκτός είναι και η Ρένα Δούρου, ωστόσο είναι πιθανό την έδρα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Δυτικό τομέα Αθηνών, να μην την κρατήσει.

    Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς εκπροσώπηση σε Δωδεκάνησα (Καραγιάννη Χρύσα), Καβάλα (Τάνια Ελευθεριάδου), Καρδίτσα (Νίκος Μηχαλάκης), Κυκλάδες (Συρμαλένιος), Λέσβο (Γιάννης Μπουρνούς), Πιερία (Σάκης Γκούνας).

    Εκτός, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου έμειναν και οι Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μενέλαος Μαλτέζος, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Σωκράτης Βαρδάκης,  Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Στέφος και Καρυπίδης.

    ΠΑΣΟΚ

    Oι απώλειες του ΠΑΣΟΚ είναι μικρές. Από αυτούς που δεν επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα του Μαΐου, είναι ο Αθανάσιος Γλαβίνας που χάνει την μοναδική έδρα του κόμματος στην Β’ Θεσσαλονίκης.

    Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ χάνει την μονοεδρική που είχε σε Καρδίτσα (Σωτήρης Παπαγεωργίου), Κορινθία (Αικατερίνη Ταγαρά), Μεσσηνία (Παναγιώτης Αδαμόπουλος), Σέρρες (Μιχάλης Τζελέπης), Τρίκαλα (Γιώργος Οικονόμου), Πέλλα (Ραχήλ Αλεξανδρίδου) και Φθιώτιδα (Νικόλαος Τσώνης)

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ πέρα από μία έδρα από την Δυτική Αθήνα (Γεώργιος Πέρρος), έχασε την έδρα στα Ιωάννινα (Νικόλαος Εξαρχος), Κοζάνη (Τίνα Κουζιάκη), Μεσσηνία (Νικόλαος Κουτρουμάνος), Τρικάλων (Αχιλλέας Κανταρτζής), Χανίων (Αλέξανδρος Μαρινάκης), ενώ χάνει και την έδρα που είχε ο Δ. Κουτσούμπας στην Φθιώτιδα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις άλλες δύο περιφέρειες που είχε θέσει υποψηφιότητα (της Α’ Θεσσαλονίκης ή του Βόρειου Τομέα Αθηνών).

    Ελληνική Λύση

    Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, χάθηκε η έδρα στην Αχαΐα (Ιωάννης Λαϊνιώτης), την Εύβοια (Βασίλειος Αρμόνης), μία από τις δύο έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης) και την έδρα της Λάρισας που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής – Ποιοι μένουν εκτός

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων

    Εκλογές 2023: Ιστορικό ρεκόρ 47,17% σημείωσε η αποχή 



    ΣΧΟΛΙΑ