Οι παράγοντες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Η ανάλυση των στοιχείων του αποτελέσματος της κάλπης στις εκλογές της 21ης Μαΐου – που οδήγησαν στο θρίαμβο της ΝΔ με ποσοστό 40,79% – δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να «κερδίσει» τέσσερις κρίσιμες κατηγορίες: τους νέους, τους αναποφάσιστους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις λαϊκές συνοικίες.

1

Μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έκαναν στην ΕΡΤ ο διευθυντής ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Γιάννης Τρουπής και ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις προσκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα.

Στην ερώτηση για το τι έκρινε την εκλογική αναμέτρηση ο Γιάννης Τρουπής απάντησε ότι «Λένε ότι οι αριθμοί δείχνουν πάντα την αλήθεια και νομίζω ότι οι αριθμοί χθες ήταν αμείλικτοι. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχασε, όπως θεωρούνταν φυσιολογικά επειδή ήταν στην εξουσία στην κυβέρνηση, αλλά κέρδισε σε απόλυτους αριθμούς περίπου 152 χιλιάδες ψήφους από το 2019. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρητικά θα έπρεπε να εισπράξει έχασε 12 μονάδες από το ’19, περίπου 600.000 ψήφους. Οι πολίτες λοιπόν για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση έδειξαν να επιβραβεύουν θα έλεγα την κυβέρνηση και όχι την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να ταλαιπωρήσει από εδώ και πέρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον προβληματίσει ιδιαίτερα για το τι θα κάνει. Τώρα γιατί έγινε αυτό είναι η ερώτηση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η απάντηση κρύβεται στο ερώτημα που τέθηκε για πρώτη φορά από το 1993. Ήταν δύο άνθρωποι, δύο πολιτικοί που διεκδικούσαν την πρωθυπουργία. Μητσοτάκης – Τσίπρας, πρώτη φορά από το 1993 ένας νυν πρωθυπουργός και ένας πρώην πρωθυπουργός, συγκρίσιμοι στη θέση του πρωθυπουργού, ευθεία σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα που οι πολίτες αποφάσισαν ότι μεταξύ των δύο καθαρός νικητής είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ επισήμανε ότι « Ο επόμενος μήνας σίγουρα δεν θα είναι εύκολος ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δύσκολος διότι το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό. Θα πρέπει να ανασυνταχθεί ο κύριος Τσίπρας για να ανασυντάξει και το κόμμα του. Προτού όμως κάνει όλα αυτά θα πρέπει να έχει καταλήξει στο τι έγινε χθες. Άρα θα πρέπει να και ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες να αντιληφθούν και να αποτιμήσουν ουσιαστικά το τι πήγε στραβά χθες και από κει και πέρα κατά τη γνώμη τους να κάνουν τις επόμενες κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά ούτε ο δρόμος του κυρίου Μητσοτάκη θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Γιατί; Γιατί έχει το πολύ δύσκολο έργο να υπερασπιστεί, να το πούμε έτσι με όρους ποδοσφαιρικούς, αυτές τις 20 μονάδες και το 40%. Δεν είναι εύκολο έργο. Θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να καλέσει το 40% των πολιτών να τον ξαναψηφίσουν, να καλέσει ξανά τους ίδιους ή κάποιους άλλους εν πάση περιπτώσει και να πάνε να στηρίξουν τη ΝΔ ξανά».

Για τα μικρά κόμματα σημείωσε: « Η παράμετρος των μικρών κομμάτων έχει ευθεία αναφορά στο δίχτυ της αυτοδυναμίας, άρα είτε μπουν είτε δεν μπουν δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός είναι καθοριστικό γιατί αν μπουν ένα ή δύο κόμματα ανεβάζουν το ποσοστό που χρειάζεται για να είσαι αυτοδύναμος».

Οι παράγοντες που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης παρουσίασε κάποια ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πώς ψήφισαν όσοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά[…] Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».

Εκλογές 2023
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023

Πώς ψήφισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όπως φάνηκε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμπιστεύθηκαν κατά 54,8% τη ΝΔ και μόλις κατά 13,3% τον ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα επιλογής τους το ΠΑΣΟΚ (8,7%).

«Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες[…]

Είναι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες. Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.

Εκλογές 2023
Εκλογές 2023

Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι»

«Ναι είναι η περίφημη μάχη για το κέντρο που δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο. Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης.

Εκλογές 2023
Εκλογές 2023

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Οι 3 λόγοι για την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης ξέφυγε από την “παγίδα” της απλής αναλογικής