Τις εκτιμήσεις τους για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δίνουν σε νέα έκθεσή τους για τις πολιτικές εξελίξεις οι αναλυτές της AXIA.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές τάσεις, όπως διαμορφώνονται με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι: η ΝΔ εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται, αν και με μέτριο ρυθμό, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, η απόφαση του Άρειου Πάγου, να απαγορεύσει στο ακροδεξιό κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» να συμμετάσχει στις εκλογές έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η απόφαση μειώνει ουσιαστικά τον αριθμό των κομμάτων που θα μπορούσαν να υπερβούν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Πιο συγκεκριμένα:

▪ Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ενισχύεται, καλύπτοντας το έδαφος που έχασε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και υπερβαίνοντας σε κάποιες δημοσκοπήσεις τα επίπεδα που είχε πριν από το δυστύχημα.

▪ Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει επίσης έδαφος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τη ΝΔ.

▪ Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων διευρύνεται προοδευτικά, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια διαφορά τουλάχιστον 6% (βλ. γράφημα 1).

▪ Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο επίπεδο του 10% περίπου στην πρόθεση ψήφου.

▪ Παρότι το ακροδεξιό κόμμα της Ελληνικής Λύσης φαίνεται να χάνει έδαφος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί ακόμη να ξεπεράσει το όριο του 3%.

▪ Οι «αναποφάσιστοι» και αυτοί που δεν ψηφίζουν κανέναν διατηρούν υψηλά ποσοστά, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τα κόμματα που φαίνεται ότι μπορούν να περάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή είναι έξι.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι είχε μειωθεί στο 2,9% μετά το δυστύχημα, με τη ΝΔ να χάνει εκείνη την περίοδο δύναμη, αυξάνοντας το ποσοστό των αναποφάσιστων, χωρίς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να κερδίσει από την αντίδραση του κόσμου. Όσο μεγάλωνε η απόσταση από το τραγικό αυτό δυστύχημα, η ΝΔ εδραίωνε την εκλογική βάση της, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στα επίπεδα που είχε προ δυστυχήματος. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη

Μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, η προσοχή έχει στραφεί στους ψηφοφόρους του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» και το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι ψηφοφόροι αυτοί:

▪ Θα κατευθύνουν μαζικά την ψήφο τους σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα,
▪ αν θα χωριστούν σε διάφορα κόμματα ή
▪ αν θα αποφασίσουν να μην ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, κανένα άλλο μικρό κόμμα δεν έχει τη δυναμική να περάσει το 3% (Γράφημα 2).

Γράφημα 2

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά για τους αναποφάσιστους και τα άκυρα όπως παρουσιάζονται στο Γράφημα 3 κατωτέρω και σύμφωνα με τη Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων (Poll of Polls) της AXIA (Γράφημα 4), οι αναλυτές σημειώνουν πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου:

▪ Η ΝΔ φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 35%-36%, διεκδικώντας γύρω στις 120 έδρες στη Βουλή στις πρώτες εκλογές.

▪ Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάρει 98 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 34.

▪ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να σχηματίσουν μια στέρεη κυβέρνηση συνασπισμού, αφού μαζί θα μπορούσαν να ελέγχουν γύρω στις 154 έδρες.

▪ Χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα μαζί θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν συνολικά γύρω στις 145 έδρες.

Γράφημα 3

 

Γράφημα 4

Τι θα κάνει η ΝΔ

Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι αναλυτές της AXIA θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει τον δρόμο της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά θα προτιμήσει να πάει σε δεύτερες εκλογές, υποστηριζόμενος από τον διαφορετικό εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν αυτές.

Όπως επισημαίνουν, το επίπεδο του 35%-36% για τη ΝΔ είναι κρίσιμο, αφού, αν καταφέρει να το πιάσει, στις δεύτερες εκλογές θα μπορούσε να περιορίσει την απόστασή της από την αυτοδυναμία σε μόλις 2,5% με 3,5% (με το μπόνους των εδρών). Σημειώνουν δε ότι αναμένουν πως στις δεύτερες εκλογές τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την εκλογική βάση τους, αυξάνοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με τις πρώτες. Αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν (σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις η μία κοντά στην άλλη), αφού τα δύο πρώτα κόμματα αυξάνουν την πόλωση, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αναλυτές θεωρούν πως αν η ΝΔ συγκεντρώσει ποσοστό 35% (ή υψηλότερο) στις πρώτες εκλογές, θα επιδιώξει να πάει σε δεύτερες με αυξημένες πιθανότητες να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (πάνω από 151 έδρες).

O pαράγων «Ελληνική Λύση»

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εάν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή την αποδυνάμωση που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση στις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό που θα καταφέρει να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο κόμμα στις πρώτες εκλογές παραμένει άγνωστο. Μια «αδύναμη» επίδοση στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο χαμηλή επίδοση στις δεύτερες, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να μπει στη Βουλή. Αν η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να περάσει το όριο του 3%, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στον αριθμό των εδρών που θα πάρει ο νικητής των δεύτερων εκλογών.

H «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων

Στο 10%-12%, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Αν και, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, παραδοσιακά η ψήφος των αναποφάσιστων πηγαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της σε εκείνον που θεωρείται ότι θα επικρατήσει, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι περιμένουν ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες εκλογές, το μοτίβο αυτό μπορεί να μην υλοποιηθεί πλήρως στις πρώτες εκλογές.

Ποια είναι, λοιπόν, η δυναμική αυτού του τμήματος του εκλογικού σώματος;

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, από αυτούς που θεωρούνται «αναποφάσιστοι», το 25,1% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να μην ψηφίσει, ενώ το 63,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Πιθανότητα ψήφου των αναποφάσιστων και βασικές ανησυχίες
Πιθανότητα ψήφου των αναποφάσιστων και βασικές ανησυχίες

 

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 14,1% των αναποφάσιστων εκφράζουν προτίμηση προς τη ΝΔ, το 12% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 7,6% για κάποιο άλλο κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, το 40% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι δεν είναι υπέρ κανενός κόμματος, ενώ ένα 26,2% παραμένει αναποφάσιστο (Γράφημα 6a). Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα 2/3 των συμμετεχόντων δεν υποστηρίζουν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, κάτι που δείχνει ότι είναι απίθανο να συνταχθούν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι περίπου το 47% της «γκρίζας ζώνης» θα προτιμούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού στις πρώτες εκλογές, ενώ υπέρ των δεύτερων εκλογών τάσσεται ένα 32% περίπου. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει, αναφέρουν οι αναλυτές, ότι οι ψηφοφόροι που θεωρούν σημαντικότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης από την αφοσίωση σε κάποιο κόμμα θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο ώστε να είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες στις πρώτες εκλογές.

Οι προτιμήσεις της «γκρίζας ζώνης» στις εκλογές
Γράφημα 6: Οι προτιμήσεις της «γκρίζας ζώνης»

 

Προέλευση αναποφάσιστων ανά κόμμα
Προέλευση αναποφάσιστων ανά κόμμα

 

Ο αντίκτυπος των αναποφάσιστων αν έπρεπε να επιλέξουν κάποιο κόμμα
Ο αντίκτυπος των αναποφάσιστων στα ποσοστά των κομμάτων αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξουν κάποιο κόμμα

 

Διαβάστε επίσης

Πώς να μην διεξάγεται πολιτικό debate

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ DEBATE: Το καυγαδάκι για τις 3 δημοσιογράφους-συζύγους πολιτικών, το «βεστιάριο»-γραφείο του Ζούλα για τη γραβάτα του Ανδρουλάκη, η μπάσα φωνή της Τζίμα, οι γκριμάτσες εκτός κάμερας και το θολό και κρύο ΚΨΜ των δημοσιογράφων