• Πολιτική

    Έκλεισε η νέα ηγεσία της ΕΕ: Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ντερ Λάιεν – Επικεφαλής της ΕΚΤ η Λαγκάρντ

    • NewsRoom

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η νέα επικεφαλής της Κομισιόν όπως συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ. Ταυτόχρονα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τοποθετείται η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση του κ. Τούσκ στο Twitter, για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι “28” αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε την ομόφωνη στήριξη των ηγετών της ΕΕ, ωστόσο από τη ψηφοφορία απείχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κάτι που αποκάλυψε η ίδια μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

    Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.



    ΣΧΟΛΙΑ