• Business

    Έκδηλη ανησυχία στις χρηματαγορές από το αποτέλεσμα της Αμερικανικής κάλπης


    Η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο ιδιοκτήτη του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, έχει ήδη αρχίσει με το αποτέλεσμα να προβληματίζει έντονα τις χρηματαγορές και τους επενδυτές, καθώς μικραίνει, έντονα, η διαφορά μεταξύ της, υποψηφίας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και του αντιπάλου της, υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τράμπ.

    Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters προηγείται 6 ποσοστιαίες μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ταυτιστεί με τη σταθερότητα στις διεθνείς οικονομικές και επενδυτικές αγορές, σε αντίθεση με το κλίμα ανησυχίας που καλλιεργείται μεταξύ των επενδυτικών κύκλων, γύρω από το ενδεχόμενο μιας προεδρικής εκλογής του Τραμπ. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των μετοχών, αλλά και η ισοτιμία του δολαρίου μειώθηκε χθες, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές του χρυσού, αλλά και η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.

    Παράλληλα, η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, έκανε πιο ανταγωνιστικές τις αγορές για το πετρέλαιο, το οποίο τιμολογείται στο αμερικανικό νόμισμα, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σήμερα, ωθούμενες κι από μία επίθεση σε πετρελαϊκό αγωγό στη Νιγηρία, η οποία ενδέχεται να μειώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει εξαγγείλει το διαχωρισμό του επενδυτικού σκέλους από το εμπορικό σκέλος στις δραστηριότητες των τραπεζών στην περίπτωση προεδρικής εκλογής του, εντείνοντας την ανησυχία μεταξύ των τραπεζιτών στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει απορρίψει σχετικές προτάσεις αντιπροτείνοντας αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.

    fed

    H FED

    Εξάλλου, χθες, η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed διατήρησε το διατραπεζικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο εύρος από το 0,25% ως το 0,50%.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή άφησε να εννοηθεί πάντως ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια της τον Δεκέμβριο, αλλά θα περιμένει να διαπιστώσει τις τάσεις σε δείκτες-κλειδιά όπως η πορεία του πληθωρισμού και η ανεργία.

    clinton-tramp

    Η δημοσκόπηση Reuters

    Η υποψήφια των δημοκρατικών, προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν, σύμφωνα με μια ημερήσια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ (ώρα Αμερικής). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσοστό είχε και πριν από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) η οποία αναζωπύρωσε το θέμα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη, ηλεκτρονικά, στα αγγλικά, από την 28η Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου και στις 50 πολιτείες. Είχε περιθώριο αξιοπιστίας (ένα μέτρο ακρίβειας) 3 ποσοστιαίων μονάδων.

    Μεταξύ 1.772 ατόμων που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν προσδιοριστεί ως πιθανοί ψηφοφόροι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, 45% είπαν ότι υποστηρίζουν την Κλίντον, ενώ 39% είπαν ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ. Την προηγούμενη Πέμπτη, μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του Κόμεϊ, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 43% έναντι 37%, αντίστοιχα.

    Σε μια τετραμερή δημοσκόπηση – που περιλάμβανε και τους άλλους δύο εναλλακτικούς υποψήφιους για την προεδρία – η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων. Σαρανταπέντε τοις εκατό υποστήριξαν την Κλίντον, ενώ 37% τον Τραμπ. Πέντε τοις εκατό υποστήριξαν τον υποψήφιο του Φιλελεύθερου Κόμματος Γκάρι Τζόνσον και 2% την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Mε συντριπτική πλειοοψηφία ο Τάκης Θωμόπουλος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρείς χαρακτηρισμοί για Ιερώνυμο από Αυγή-Στο χορό των δηλώσεων και ο Παππάς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ