Για το πολιτικό στίγμα της Νέας Αριστεράς, το ενδεχόμενο σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, τους λόγους που δεν είναι η ίδια επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πέτρο Κόκκαλη μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN η Έφη Αχτσιόγλου.

Αρχικά η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση προγραμματική, δομική και συνάμα δημιουργική, δηλαδή να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε θέματα τα οποία στρέφονται εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την ίδια στιγμή να καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Και αυτό να το κάνουμε με ένα συγκεκριμένο, συγκροτημένο τρόπο. Το μέτωπό μας είναι με τη δεξιά, με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και ο λόγος της παρουσίας μας και της βασικής μας δουλειάς».

1

Απαντώντας σε επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αποχωρήσαντες εξυπηρετούν συμφέροντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η βουλευτής ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Είμαστε στελέχη τα οποία είναι και καταγεγραμμένο και στην κοινή γνώμη ότι η βασική μας αντιπαράθεση είναι με την κυβέρνηση της δεξιάς, οι λόγοι της αποχώρησής μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς και συγκεκριμένοι. Πολιτικοί. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την νέα του ηγεσία, να ασκήσει μια πραγματικά δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό το κενό στον προοδευτικό κόσμο υπάρχει».

«Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά υπάρχουν συγκλίσεις»

Ειδικά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά και τις δηλώσεις Τσακαλώτου, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «σήμερα υπό τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν υπάρχει συνεργασία. Προφανώς μπορούν να υπάρχουν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα όχι όμως δομική επί της αρχής συνεργασία. Με τα δεδομένα κόμματα που έχουμε καταγεγραμμένα δεν υπάρχουν δυνατότητες δομικής συνεργασίας».

«Είναι πολιτικός ο λόγος που δεν είμαι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς»

Η Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε, επίσης, ότι «ο βασικός λόγος που δεν είμαι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς είναι πολιτικός. Θεωρώ πως από την στιγμή που πριν από λίγο καιρό διεκδίκησα την προεδρία ενός άλλου κόμματος, δεν θα ήταν ορθό να ηγηθώ της ΚΟ της νέας προσπάθειας διότι εκτιμώ πως θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα πολύ εύκολα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι μια άλλη υπόθεση, καλείται να καλύψει άλλες ανάγκες. Το τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άλλη υπόθεση. Καλώς να υπάρχει αυτή η διάκριση. Πέραν τούτου, θεωρώ πως ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ένα πρόσωπο που έχει πολιτική συγκρότηση στο πολιτικός ήθος και ύφος, γιατί και αυτά είναι πολύ σημαντικά για εμάς, που μας κάνει υπερήφανος να είναι μπροστά μας».

Η βουλευτής επισήμανε πως: «Σέβομαι απολύτως κάθε απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την επιλογή του και δεν διεκδικώ να έχω την απόλυτη αλήθεια. Κάνουν τις επιλογές τους, είναι σεβαστές. Εμείς είμαστε με καθαρό βλέμμα στη Βουλή, δεν έχουμε κανένα άγχος. Ξέρουμε γιατί αποχωρήσαμε και τι διεκδικούμε να κάνουμε σε σχέση με την δεξιά».

Στη συνέχεια, εξήγησε για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο κόμμα και δεν συνδέεται με την Νέα Αριστερά, επισημαίνοντας την τοξικότητα που επικρατούσε.

Σε ερώτηση εάν η Νέα Αριστερά συνομιλεί με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, απάντησε: «Ναι, υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και θα δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή πορεία».

Όσον αφορά τα δύο μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λίγες ημέρες, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκανε μια τοποθέτηση αρχής και δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό και δεν διαφωνώ με αυτή. Από την δική μας πλευρά αυτό είναι σαφές. Το μέτωπο είναι με την κυβέρνηση της δεξιάς με τις επιλογές που κάνει και επιβαρύνει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αυτό το έχουμε δείξει με τη στάση μας όλο τον καιρό. Και λίγο πριν την απόφαση της αποχώρησης όταν ήμασταν σε διαβουλεύσεις για το πώς θα κινηθούμε και σήμερα που βρισκόμαστε στη νέα μας ΚΟ».

«Θετική η επίσκεψη Ερντογάν»

Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου τόνισε πως «είναι θετικό που γίνεται», αλλά πρέπει να υπάρχει οργάνωση και δομημένος λόγος από την πλευρά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας όσο προσδοκούμε να υπάρχει μια ειρηνική συμπόρευση και να μπορεί να υπάρξει και μια λύση στη διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στο βαθμό που είμαστε σαφείς προς τι επιδιώκουμε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πού θέλουμε να πάμε, τότε καλώς πρέπει να γίνονται αυτές οι επισκέψεις. Όχι επισκέψεις για να γίνονται απλά. Φαίνεται πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φαίνεται από την τουρκική πλευρά πως υπάρχει μια διάθεση να συνομιλήσει εντός του πλαισίου της Δύσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο αλλά όχι χωρίς οργάνωση και χωρίς δομημένο διάλογο»

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν μαζικά 100 στελέχη  – Διαλυτική η κατάσταση στο κόμμα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μία συνάντηση υψηλού ρίσκου

Δημόσιο: Αυτοί είναι οι 600 φορείς που θα ισχύσει το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων