ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ακόμα μεγαλύτερες ποινές για τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και τους επίδοξους δολοφόνους του Αιγύπτιου ψαρά ζητά ο εισαγγελέας Εφετών που σήμερα άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους.
Η ποινή κάθειρξης των 13 ετών που επιβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους υπόλοιπους 5 εκ των 6 καταδικασθέντων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (μόνη εξαίρεση ο Ματθαιόπουλος με ποινή 10 ετών) μπορεί να «αγγίζει» το «ταβάνι» της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής που είναι τα 15 χρόνια, για τον εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο, ωστόσο, οι ποινές είναι χαμηλές για την τιμωρία εκείνων που ενορχήστρωναν μια πολυποίκιλη εγκληματική δράση.
Ο κ. Κωσταρέλλος που έχει πλήρη γνώση της ογκώδους δικογραφίας και του αποδεικτικού υλικού της ακροαματικής διαδικασίας των 5,5 ετών καθώς ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, άσκησε σήμερα έφεση τόσο για τις ποινές των 7 της ηγετικής ομάδας όσο και για τις ποινές όσων καταδικάσθηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίντ Εμπάρακ.
Αυτό σημαίνει ότι οι Μιχαλολιάκος, Παππάς, Γερμενής, Κασιδιάρης. Λαγός, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος, όταν δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, κινδυνεύουν και πάλι με την ανώτατη ποινή κάθειρξης που είναι τα 15 χρόνια.
Ομοίως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (το οποίο μετά την εισαγγελικλή έφεση δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη από την πρωτόδικη ποινή)
μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερες ποινές και στους κατηγορούμενους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου.
Το σκεπτικό του εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας Εφετών αναπτύσσει στην έφεση του ένα σκεπτικό κόλαφο για τους 7 καταδικασθέντες ως διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως αναφέρει:
«Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα ( ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κ.λπ.) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν «αντικαταστά».
Όσο για τις ποινές στους καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, ο κ.Κωσταρέλλος αναφέρει στην έφεση του:
« Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού:
α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής,
β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και
γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.»
Ο εισαγγελέας τονίζει ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον τότε βουλευτή Γιάννη Λαγό.
Δεν ασκήθηκε έφεση για άλλους βουλευτές, Φύσσα και ΠΑΜΕ
Ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίες έπιασαν ή «άγγιξαν» την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή που είναι τα 5 χρόνια.
Ομοίως δεν άσκησε έφεση για τις ποινές των καταδικασθέντων για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάσθηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο κ.Κωσταρέλλος δεν έκανε αποδεκτό ούτε το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για άσκηση έφεσης στη μετατροπή της κατηγορίας εκείνων που τους επιτέθηκαν σε επικίνδυνη σωματική βλάβη (πλημμέλημα που παραγράφεται το φθινόπωρο του 2021) από την αρχική της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Δήλωση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής
Η εισαγγελική έφεση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης.
Το ίδιο ισχύει και για την έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα δικαστούν και αυτοί σε δεύτερο βαθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής.
Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός, ότι οι εφέσεις αυτές προέρχονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δεν έλειψε λεπτό από την δίκη και γνωρίζει σε βάθος την
δικογραφία, όσο και όλοι οι υπόλοιποι εισαγγελικοί διαδικαστικοί λειτουργεί που συμμετείχαν.
Κατά τα λοιπά θεωρούμε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση αποζημίωσης στα θύματα της Χρυσής Αυγής.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης
Κώστας Σκαρμέας
Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έφεση του εισαγγελέα εφετών Κωσταρέλλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;
- Έπεσαν οι υπογραφές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά: Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Ήπειρο και την Ελλάδα