ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πολυσύχναστη γειτονιά γύρω από την οδό Αρχελάου, στο Παγκράτι, συνέχισε τις δράσεις του στις γειτονιές ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, η οποία έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας αντικρουόμενα συναισθήματα στους περίοικους.
«Δεν υπάρχει ένα όριο στο πόσα καφέ και εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν σε ένα δρόμο», λέει η 70χρονη Λένα, κάτοικος χρόνια της περιοχής. «Έχει γεμίσει ο δρόμος τραπεζοκαθίσματα, δεν μπορούμε να περπατήσουμε και να κοιμηθούμε τη νύχτα από τον θόρυβο».
«Τα μαγαζιά δίνουν ζωή στη γειτονιά και ανεβάζουν την αξία των ακινήτων», διαφωνεί η Ελίνα, 30. «Είναι ωραίο να ζεις σε μια περιοχή που είναι ζωντανή, εξάλλου νιώθω και πολύ πιο ασφαλής πλέον».
«Έχει πάρει άλλη πνοή η γειτονιά, βλέπεις νέο κόσμο να πηγαινοέρχεται, τόσοι άνθρωποι έχουν βρει δουλειά. Στο δικό μου μαγαζί μόνο, απασχολώ 18 άτομα, οι περισσότεροι φοιτητές που υποστηρίζουν έτσι τις σπουδές τους» σχολιάζει η Μαργαρίτα, 55, ιδιοκτήτρια καφέ. «Ωστόσο, ένα παράπονο που έχω είναι ότι τα δημοτικά τέλη είναι πολύ υψηλά, ενώ ουσιαστικά μόνοι μας καθαρίζουμε και περιποιούμαστε τον δρόμο μας, ερχόμενοι πολλές φορές σε σύγκρουση με κάποιους κατοίκους που διαφωνούν λ.χ. με κάποια λουλουδάκια που φυτεύσαμε στα δέντρα».
«Εγώ θα ήθελα περισσότερο πράσινο και αλάνες για να παίζουν τα παιδιά μας», σχολιάζει ο Τάσος, οδηγός ταξί και κάτοικος.
Όλοι πάντως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι κάδοι χρειάζονται πιο συχνό άδειασμα, γιατί λόγω της δραστηριότητας γεμίζουν πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες περιοχές. «Με το που τους αδειάζει το σκουπιδιάρικο, γεμίζουν ξανά αμέσως» σχολιάζει η Ελευθερία, 40, καταστηματάρχης της περιοχής. «Δεν γίνεται ο κόσμος να δίνει τα ωραία του χρήματα για να πίνει τον καφέ του δίπλα στα σκουπίδια. Είναι και ανθυγιεινό».
Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η εκτόξευση των ενοικίων, μετά την επέλαση του AirBnB. «Είναι απλώς αδύνατο να βρεις σπίτι σε λογική τιμή να νοικιάσεις εδώ, και όσοι ήδη νοικιάζουν τρέμουν τη στιγμή που θα λήξει το συμβόλαιό τους».
«Ζητούμενο είναι η ισόρροπη ανάπτυξη», σχολίασε ο Παύλος Γερουλάνος. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης, αλλά να δώσουμε και επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Αθήνα. Και βέβαια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για στέρεη, μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη. Ο δήμος πρέπει να προλαβαίνει αυτές τις καταστάσεις και να θέτει από πριν το πλαίσιο και τους κανόνες, και όχι να φέρνει απέναντι κατοίκους και επαγγελματίες».