ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) συμμετείχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και ενίσχυσης του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υφυπουργός επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, περιέγραψε τις αντίστοιχες δράσεις του υπουργείου, ζητώντας παράλληλα από τον πρόεδρο του ΕΣΑΝΥ, γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, τη συνδρομή του Συμβουλίου για τον σχεδιασμό νέων δράσεων.
Οι τρεις βασικοί άξονες που ανέδειξε η κ. Μιχαηλίδου είναι οι εξής:
«- Η σημασία της επείγουσας αναδοχής, ιδίως για εγκαταλελειμμένα βρέφη, έτσι ώστε να συνδεθούν άμεσα με ανάδοχη οικογένεια και να μεταφερθούν από το νοσοκομείο στην οικογένεια, χωρίς το στάδιο της ενδιάμεσης παραμονής σε κάποιο ίδρυμα. Σε αυτό θα βοηθήσει η εντατικότερη προσπάθεια δημιουργίας τοπικών δικτύων αναδόχων, αλλά και η συμπλήρωση των ατομικών σχεδίων οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
– Η ενίσχυση, επιμόρφωση, αλλά και παρακολούθηση των κοινωνικών συμβούλων των Περιφερειών, ώστε ο έλεγχος των κοινωνικών δομών να μην είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός ως προς την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους των δομών.
– Η δημιουργία νέου πρωτοπόρου μηχανισμoύ αιφνίδιου ελέγχου όλων των δομών της Πρόνοιας, που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκαν μικτά κλιμάκια, με συμμετοχή επιθεωρητή της ΕΑΔ και ειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παθολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών και κοινωνικών λειτουργών, που, πέρα από τον διοικητικό έλεγχο, προχωρούν σε ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση κάθε φιλοξενούμενου ατομικά. Οι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη και Μυτιλήνη. Τα συμπεράσματα, που θα εξαχθούν, θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου των προνοιακών δομών της χώρας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την αναδοχή. Είναι ο πιο ουσιαστικός μηχανισμός που έχουμε στα χέρια μας, για να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Οφείλουμε να έχουμε – και έχουμε – άμεσα αντανακλαστικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε θεσμικά και επιχειρησιακά την προστασία όλων των παιδιών. Γι’ αυτό και όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του, εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα».
Διαβάστε επίσης
Γκάγκα: Οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες
Βουλή: Άναψαν τα αίματα μεταξύ Γεωργιάδη και Δρίτσα για την Novartis
Δόμνα Μιχαηλίδου: Όταν ορκιζόμουν στο Προεδρικό, μου είπαν «οι συνοδοί από την άλλη πόρτα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»