ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υφυπουργός ανάφερε, ότι όσο σε επίπεδο της χρηματοδότησης, όσο και σε στελέχωση, οι κλειστές δομές της χώρας είναι στην υψηλότερη θέση που έχουν υπάρξει.
Υπενθύμισε πως μέσα στην πανδημία εκδόθηκαν τα αυστηρότερα πρωτόκολλα σε όλη την Ευρώπη: Είχαμε πολύ συχνούς ελέγχους, είπε. Υπήρξε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός στις δομές κοινωνικής προστασίας και μετά αυτός επεκτάθηκε στα νοσοκομεία. Στελεχώσαμε τις δομές με 500 προσλήψεις, αυξάνοντας κατά ένα τρίτο το δυναμικό τους και φροντίσαμε να ανανεώσουμε έγκαιρα τις συμβάσεις αυτές.
Στο χρηματοδοτικό σκέλος, σημείωσε ότι «ποτέ δεν έχει χρειαστεί κάτι το οποίο δεν έχει καλυφθεί από την πλευρά του υπουργείου. Και μάλιστα τώρα είμαστε και μπροστά σε νέα χρηματοδότηση, βάσει των αυξημένων δαπανών που προέρχονται από τις πιο υψηλές ανάγκες ηλεκτροδότησης των δομών αυτών»
Ειδικά για τις δομές της Κρήτης, ανέφερε πως λειτουργούν με φυσιολογικό σύστημα προμηθειών, με προμήθειες που είναι προϊόν διαγωνιστικής διαδικασίας. Για την στελέχωσή των δομών της Κρήτης, επισήμανε ότι από τις 500 προσλήψεις που έγιναν για τις ανάγκες του covid, 42 άτομα πήγαν στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Από τις 317 μόνιμες θέσεις (που έναν μήνα αφότου αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενεργοποιήσαμε την προκήρυξη 7Κ του ΑΣΕΠ που ήταν στα συρτάρια) 45 ήταν για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Η κ. Μιχαηλίδου, αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό στις δομές να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, όχι μόνο τρέξαμε τον 7Κ διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά είπαμε να γίνουν και οι όποιες παραπάνω προσλήψεις χρειάζονται από αυτή την λίστα των επιλαχόντων.
Θέλουμε θέσεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, άρτια καταρτισμένου, όπως φροντιστών, επιμελητών, ιατρών, νοσηλευτών, ψυχιάτρων, αεροθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, για να βοηθάμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε με ετήσια σύμβαση, αν και «καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη οι σχέσεις αυτές να είναι διαρκείς» όπως είπε.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, από την δική του πλευρά τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα όλων των δομών είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Σημείωσε ότι από τις 386 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη, έχουν καλυφθεί συνολικά μόνο οι 172 – και αυτές με διάφορες μορφές συμβάσεων, δηλαδή μόλις το 44% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες.
Αυτό δείχνει, αφ’ ενός το μέγεθος του προβλήματος και αφ’ ετέρου το ότι εσείς, ως κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αντιμετωπίζετε την περίθαλψη και τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ως κόστος, διότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, μόνο ως τέτοιο μπορεί να εξηγηθεί.
Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, θα έπρεπε να σχεδιάσει νέες κρατικές δομές, με μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν υπηρεσίες και κρατικό έλεγχο. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόλυση προσωπικού ορισμένου χρόνου.
Να επαναπροσληφθούν σε όσους έληξε η σύμβαση, και εκτός από την όποια παράταση, να υπάρξει η μετατροπή των σχέσεων εργασίας τους σε αορίστου χρόνου.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση Alco: Αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ – Στις 8,5 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση Μηταράκη με τον Ολλανδό ομόλογό του αύριο στη Χάγη