ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη διαφωνία του με την απόφαση των Ευρωπαίων να δώσουν το «πράσινο φως» για τη μη περικοπή των παλαιών συντάξεων στην Ελλάδα, με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, από 1η Ιανουαρίου του 2019, εξέφρασε το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, ο οποίος πάντως επανέλαβε πως το Ταμείο δεν εμπλέκεται στη λήψη της τελικής απόφασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, το ζήτημα αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα για την Αθήνα. Ωστόσο, υπενθύμισε πως το ΔΝΤ είναι υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί (περικοπή προσωπικής διαφοράς παλαιών συνταξιούχων και μείωση του αφορολόγητου ορίου), προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για μέτρα που θα βοηθήσουν την αύξηση της ανάπτυξης.
«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να εφαρμόσει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, πιο συνολικά, αλλά είναι θέμα Ελλάδας και Ευρωπαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ
«Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα μέλη μας. Οι πολιτικές είναι δικές τους και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε υποστήριξη. Δεν έχουμε σε ισχύ πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ελλάδα. Διενεργούμε μία μεταμνημονιακή εποπτεία (post-program monitor arrangement), που περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων μας. (Στο πλαίσιο αυτό), εξετάζουμε την οικονομία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και προσφέρουμε την ανάλυσή μας», συνέχισε ο κ. Ράις. «Τα προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα χρηματοδότησης που χορηγούμε δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα διότι δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα», τόνισε.
Ο κ. Ράις ρωτήθηκε και για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, απαντώντας πως δεν έχει υπόψιν του την ακριβή ημερομηνία, αλλά εκτιμά πως η επόμενη επίσκεψη θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
Η γνώμη του ΔΝΤ και κυρίως η έκθεση που θα παρουσιάσει για την Ελληνική οικονομία στις αρχές του νέου έτους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της επίδρασης που έχει αυτή στις αγορές, στις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να βγει. Η Αθήνα επιθυμεί μια «χαλαρή στάση» από το Ταμείο, που θα ερμηνευτεί θετικά από τις αγορές. Κάτι που θα φανεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες προς το παρόν κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: EuroWorking Group: «Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αστυνομικός της Βουλής: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την αναβολή της δίκης
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε 18 εταιρείες κτηματογράφησης – Τι αφορούν
- Συρία: Η μεταβατική κυβέρνηση – Ο αλ-Τζολάνι όρισε γυναίκα υπουργό
- ΤτΕ: Στα €18,66 δισ. αυξήθηκε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα, με τις εισπράξεις να υπερβαίνουν τα €20 δισ.