ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλέξης Τσίπρας: Το πραγματικό δίλημμα είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς
Περιεχόμενα
Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μ.Α.Ι.Χ. «Ποσειδών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ψηφιακό κράτος, στην έγκαιρη πληρωμή των συντάξεων αλλά και στην επιστολική ψήφο. «Η διαδρομή αυτή δεν έχει ακόμα διανυθεί σε όλο της το μήκος. Η σύγκλιση με την Ευρώπη αποκτά σημασία ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε προς όφελος των πολιτών και για μια Ευρώπη πιο ισχυρή. Η Ελλάδα θέλει ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πιστεύω θα την έχει», εξήγησε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε για το βράδυ των εκλογών: «Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή».
«Η περίοδος των ευρωεκλογών είναι μία ευκαιρία σύγκρισης με ευρωπαϊκές πολιτικές»
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι περιμένει από τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του πριν από τις Ευρωεκλογές. «Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κ. Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες τους;Ο κ. Κασσελάκης εισήλθε στην πολιτική πρεσβεύοντας τη λογική των ”καθαρών χεριών”, το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες, εγώ θα παραμείνω στην υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του έως τις Ευρωεκλογές».
Την ίδια ώρα, σχολίασε ότι η περίοδος των ευρωεκλογών είναι μία ευκαιρία σύγκρισης με ευρωπαϊκές πολιτικές.
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε δικαίωμα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας».
«Η απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα κριθεί η επιτυχία της νομισματικής μας πολιτικής».
«Η ακρίβεια πράγματι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τη μόνιμη απάντηση έναντι της ακρίβειας, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη»
«Η μείωση της ανεργίας ήταν η πρώτη προτεραιότητα μας και το πετύχαμε»
Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10% και ήταν η πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ το 2019. Τόνισε δε, ότι αυξάνονται οι μισθοί ταυτόχρονα, και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα. «Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους», εξήγησε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ήδη 100 χιλιάδες συνταξιούχοι εντάχθηκαν στη σχετική πλατφόρμα για εργασία. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν, με την συμμετοχή αναπήρων ατόμων, την περαιτέρω ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας κλπ. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα αυτά τα δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να διευρύνουν τη δεξαμενή των εργαζόμενων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου είναι απαραίτητο η κυβέρνηση προχωρά σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες κυρίως στον αγροτικό τομέα.
«Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Θα γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες»
Ως άδικες χαρακτήρισε τις κατηγορίες για συγκάλυψη αναφορικά με το ζήτημα το Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης με γοργούς ρυθμούς.
«Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος. Η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα […]
Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα υποθετικό σενάριο χωρίς να έχω δει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο…Η Κυβέρνηση έχει μία μεγάλη ευθύνη και μία ηθική υποχρέωση. Να διευκολύνει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εδώ η δίκη θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ με 34 κατηγορούμενους. Πώς εννοείται ότι αυτό είναι συγκάλυψη», είπε και στη συνέχεια μίλησε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και στα έργα υποδομών και στην εξασφάλιση σημαντικών πόρων για να μπορέσουν οι πολίτες να εμπιστευτούν τη μετακίνησή τους με το τρένο.
«Προσπαθούμε να στήσουμε ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας»
Το ενδιαφέρον του για το σύστημα υγείας τόνισε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι ο τομέας της υγείας είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.
«Αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας και να ξαναστήσουμε ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας».
«Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε την προληπτική ιατρική. Θα ακολουθήσουν κι άλλα προγράμματα για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας, του παχέος εντέρου […] χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης… Αυτό σημαίνει ολιστική προσέγγιση στην υγεία, αυτό σημαίνει ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας ανθρωποκεντρικό, το οποίο αγκαλιάζει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει και βάζει την υγεία των πολιτών σε πρώτη προτεραιότητα».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις γυναικοκτονίες»
«Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν μία γροθιά στο στομάχι και μία τραυματική και επώδυνη υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το ζήτημα των γυναικοκτονιών τονίζοντας ότι το πρόβλημα χρειάζεται μία ολιστική αντιμετώπισή του, ούτε ώστε «μία γυναίκα που βρίσκεται σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον να αναζητήσει βοήθεια και να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος ότι μπορεί όχι μόνο να την προστατέψει, αλλά και να της δώσει επιλογές ότι μπορεί να φύγει από αυτό το περιβάλλον» και στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας». «Ζητώ τη βοήθεια των μέσων ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές»
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σχολίασε «Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δώσουμε τη δυνατότητα και ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους. Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε…»
«Απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα της ονομασίας»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία και αν θα θέσει ζήτημα για τη γειτονική χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας.
Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει».
«Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση»
«Η χώρα μας είναι απελπιστικά αργή στην απονομή Δικαιοσύνης και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους εντός 4ετίας. Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, υπήρξαν αντιδράσεις για τη συνένωση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, δεν ήταν μία εύκολη μεταρρύθμιση. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, η περισσότερη βοήθεια στους δικαστές, η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας είναι μία σειρά μεταρρυθμίσεων, αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη», ανέφερε απαντώντας για τον δικαστικό χάρτη.
«Θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ το πρόγραμμα “Σπίτι μου”»
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ. ευρώ με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο air bnb, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους.
Για την πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους
Τα περιστατικά bullying στα σχολεία βρέθηκαν και αυτά με τη σειρά τους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημοσιογράφων με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους., όπως επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι «Καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες».
Έρχεται νέο σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα «θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες, που διαβιούν εκτός της χώρας. Για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στοιχεία σοκ από το Χαμόγελο του Παιδιού: Κάθε 3 ημέρες ένα παιδί αναφέρει σεξουαλική κακοποίηση
- Unesco: Καταδικάζει τη ρωσική επίθεση που έπληξε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού
- Xiaomi: Άλμα σχεδόν 10% στα καθαρά κέρδη τριμήνου – Τι σχεδιάζει για να «χτυπήσει» την Tesla
- Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νομικής Βιβλιοθήκης