ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εβδομάδα ξεκίνησε με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο είναι στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση είναι μονόδρομος και ότι έχει μελετηθεί αρκετά. Και μόνο ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες μαθητές εντοπίστηκαν από τα τεστ και δεν πήγαν την πρώτη ημέρα, είναι ένα θετικό στοιχείο.
Από εκεί κι έπειτα όμως, φαίνεται ότι στο πεδίο των γενικότερων μέτρων η σύγχυση θα συνεχιστεί. Κυβερνητικά στελέχη λένε για παράδειγμα, ότι μελετάται η άτυπη αναβολή του προστίμου των 100 ευρώ για τους 60ρηδες που δεν θα έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού έως τις 16 Ιανουαρίου. Ή ακόμη, ότι μελετάται η βεβαίωσή του, δίχως την απαίτηση είσπραξης (!). Λένε επίσης και ότι στην κυβέρνηση δεν είναι πολύ ζεστοί στην επιβολή της υποχρεωτικότητας στους 50ρηδες…
Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με την επικράτηση της «Ο» και της αίσθησης ότι με αυτήν την μετάλλαξη είμαστε γενικώς χαλαροί και θα ξεμπερδέψουμε, περιπλέκουν το θέμα της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτό το διάστημα, δεν πάει πολύ καλά.
Οι ειδικοί πάντως εκφράζουν εκτιμήσεις για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «τα δεδομένα σταθμίζονται και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της». Την ερχόμενη Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 ετών προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και να κάνουν το βήμα για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Την ίδια ημέρα, θα έχει αποτυπωθεί και η διασπορά στα σχολεία, μία εβδομάδα μετά το πρώτο self test.
Θα υπάρξει παράταση των μέτρων, θα ανακοινωθούν νέα πιο αυστηρά μέτρα ή θα έρθει χαλάρωση;
Το πιθανότερο σενάριο είναι τα μέτρα να παραμείνουν ως έχουν για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, οπότε και θα γίνει ξεκάθαρο αν πάμε προς αποκλιμάκωση της κατάστασης στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να αρθούν κάποια από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Πρώτον, να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο να επιτραπούν οι όρθιοι θαμώνες στα καταστήματα και με το ωράριο που ισχύει σήμερα.
Δεύτερον, στα γήπεδα οι οπαδοί να καταλαμβάνουν το 20% της πληρότητας. Βέβαια, για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε ανακοινώσει ότι μετά τις 16 Ιανουαρίου ίσως εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις της Super League, αφού πρώτα τις συζητήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Εάν όμως στις 17 Ιανουαρίου φανεί ότι η πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, τότε όχι απλώς δεν θα αρθούν τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα ληφθούν και νέα.
Πάντως, τουλάχιστον μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν τα μέτρα που ισχύουν για τη χρήση της μάσκας (μάσκα παντού και διπλή ή KN 95 στα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες) και την τηλεργασία (50% σε όλες τις επιχειρήσεις), καθώς πρόκειται για πολύ βασικά μέτρα προστασίας του κορονοϊού.
Αυτό που επίσης δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για ολικό μπλόκο, είναι η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, οι οποίοι θα μπορούν να βρίσκονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με rapid test των τελευταίων 48 ωρών.