• Πολιτική

    Δυσάρεστες εκπλήξεις για το κοινωνικό μέρισμα-Ποιοι το χάνουν

    • NewsRoom
    μέρισμα


    Τα τεκμήρια, ο περυσινός μποναμάς, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία και οι αλλαγές στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους, στερούν από μεγάλο ποσοστό των πολιτών με πρόβλημα επιβίωσης, τη διανομή του μερίσματος.

    Παρά τα όσα ειπώθηκαν για αλλαγές οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016. Μάλιστα ακόμη και αν κάποιος δήλωσε για ένα μήνα φιλοξενούμενος χάνει το μέρισμα.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι στις 15 Δεκέμβρη θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα, ενώ συνεχίζεται για μία εβδομάδα ακόμη η διαδικασία των αιτήσεων στο www.koinonikomerisma.gr.

    Σημειώνεται ότι συνολικά 905.440 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 202.552. Οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις είναι 444.745. Οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (σ.σ. πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) αριθμούν 482.910.

    Τέλος, οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 62.583.

    Στο μεταξύ μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται οι φορολογούμενοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α.Σ.Π.Ε. επισημαίνει ότι: «Με τον δημοσιευθέντα ν.4501/22-11-2017 αλλά και την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 285835/24-11-2017 Κ.Υ.Α, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τους πολυτέκνους!!».

    Η Α.Σ.Π.Ε. διευκρινίζει, ειδικότερα, ότι στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4501/2017 και στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ. κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.

    Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

    Οι πολύτεκνοι τονίζουν ότι: «Το εν λόγω ποσό του μερίσματος θα κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 900 ευρώ και θα δοθεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακής καταστάσεως κριτηρίων, όπως ανακοίνωσε. Η απλή διαίρεση των 720 εκ. διά των 3,4 εκ. μας δείχνει ότι αναλογεί στον καθένα από αυτούς τους πολίτες μόλις το ποσό των 212 ευρώ. Τώρα με ποιό τρόπο θα δοθούν σε άλλους 900, 600, 400, 250 ευρώ κλπ. από τα 3,4 εκ. πολιτών, αυτό μόνον οι σοφοί εγκέφαλοι των κυβερνώντων θα μπορούσαν να εξηγήσουν. Συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία η έννοια του νοικοκυριού και όχι των προστατευομένων τέκνων και μελών της οικογένειας, το οποίο βέβαια είναι και έμμεση παραδοχή της φτωχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας που επέφεραν οι τελευταίες (συγ)Κυβερνήσεις μας.

    «Δείγμα της αντιπολυτεκνικής, αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ενώ ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θέτει ως όριο τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα!.. Έτσι και από αυτό το κριτήριο αποκλείει τους πολυτέκνους, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια δεν μπορεί να διαμένει σε σπιρτόκουτα» τονίζεται.



    ΣΧΟΛΙΑ