ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το δείπνο παρατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο περιθώριο της σημερινής τιμητικής συνεδρίας υποδοχής του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην Ακαδημία Αθηνών ως επίτιμου μέλους της, κατά την οποία εκφώνησε ομιλία με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Την εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρωθυπουργός, Επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, η Εκπρόσωπος του τέως Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κα Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρώην Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος.
O χαιρετισμός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που υποδεχόμαστε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker, με την ευκαιρία της εκλογής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Καλωσορίζουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο και έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας. Έναν άνθρωπο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη το 2012 και το 2015, όπως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από πρώτο χέρι, στα δύσκολα αυτά χρόνια, πρώτα ως Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έναν αξιωματούχο, που κατά τη μακρά θητεία του σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, απέδειξε ότι είναι ένας πρωταθλητής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες, που χειρίστηκε επιτυχώς τις κρίσεις που αντιμετώπισε η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Έναν οραματιστή ηγέτη που συνεισέφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, που πίστεψε σε αυτό από το ξεκίνημά του και αγωνίστηκε σκληρά για τη διασφάλιση της σταθερότητας του μέσα στα χρόνια.
Γεννημένος στο Λουξεμβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης, ο αγαπητός Jean-Claude αντιλήφθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία ότι το μέλλον της Ευρώπης εδράζεται στη στενή και αγαστή συνεργασία των κρατών-μελών της, κυρίως όμως στη σταδιακή ενοποίηση των εθνικών πολιτικών και κανόνων. Έχοντας επιτελέσει σπουδαίο έργο στον πολιτικό βίο της χώρας του, αναδείχθηκε σε κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτή την ιδιότητα εργάστηκε σκληρά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι ένας σπουδαίος ευρωπαϊστής, ακριβώς όπως ο Helmut Kohl και ο François Mitterrand, ένας ακραιφνής υποστηρικτής της ιδέας ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρος και η πορεία είναι μη αντιστρέψιμη.
Ο Πρόεδρος Juncker ήταν για την Ελλάδα και τους Έλληνες ένας από τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της θέσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι έξω από αυτή, όπως αρκετοί δυστυχώς επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο. Αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θυσιαστεί όπως η Ιφιγένεια προκειμένου να μπορέσει ο στόλος να αποπλεύσει. Και αυτό όχι μόνον λόγω της ισχυρής και εκπεφρασμένης αγάπης του για την Ελλάδα και την βαριά πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά κυρίως λόγω της βαθιάς πεποίθησής του στις ευρωπαϊκές αξίες και στην κατεξοχήν αρχή ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Υποστήριζε ένθερμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη. Πιστεύω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του όσον αφορά εμάς τους Έλληνες. Του οφείλουμε πολλά.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήρθε απόψε στο δείπνο αυτό, σχεδόν απευθείας μετά την προσγείωση του στην Ελλάδα από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να τιμήσει τον επίσημο καλεσμένο μας, τον Πρόεδρο Jean Claude Juncker.
Σας ευχαριστώ.»
Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία της ανάδειξής του ως επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
«Η Ευρώπη ζει στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι βεβαιότητες μας εγκαταλείπουν και οι αβεβαιότητες κερδίζουν, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας σ’ αυτή τη χώρα που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας, αλλά και έχει υποφέρει τόσα πολλά και δεν δίστασε στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει τις σωστές αποφάσεις», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών.
Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διάστημα 2014-2019 και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος – παρουσία της πολιτικής, της στρατιωτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας, ακαδημαϊκών και φίλων – αποκαλώντας τον ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενότητας και φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, μια φιλία που όπως τόνισε, την έχει αποδείξει έμπρακτα.
Ο κ. Γιούνκερ ανέπτυξε την ομιλία του για το «Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης» (“Quel avenir pour l’Europe?”) αλλά ήταν μια φορτισμένη ομιλία, από την αρχαία Ελλάδα ως τη σύγχρονη της Μελίνας, του Θεοδωράκη και της Βίκυς Λεάντρος (που πήρε το βραβείο της Eurovision εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο). Ήταν μια εποχή, είπε, που η μουσική ήταν πιο σημαντική απ’ οτιδήποτε άλλο. Μια φράση που καταχειροκροτήθηκε γιατί απέπνεε τη βεβαιότητα της ειρήνης και της ευημερίας την οποία απολάμβανε η Ευρώπη επουλώνοντας τις πληγές του Β. Παγκοσμίου Πολέμου.
Θυμήθηκε όπως σε κάθε ευκαιρία τις δύσκολες ημέρες που έζησαν οι απλοί Έλληνες πολίτες την εποχή των μνημονίων, τα οποία υπέμειναν με κουράγιο και γενναιότητα.
Ήμουν απ’ αυτούς που ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη και από το ευρώ, που θα ήταν λάθος, είπε για να προσθέσει ότι η Ελλάδα τώρα ξαναβρήκε τον δρόμο της και πάει πολύ καλύτερα, χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των πολιτών της.
«Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να θαυμάζουν».
Αναφέρθηκε στην «απρόκλητη» επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στην ενότητα που εμφανίζει η ΕΕ διαψεύδοντας τις προβλέψεις για διάλυσή της όπως και στην περίπτωση του Brexit.
Παραθέτοντας ορισμένες σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι παρότι οι βεβαιότητες μας εγκαταλείπουν δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.
Να διατηρήσουμε τη συνοχή είναι μια βασική αρχή για την οποία προσπαθούμε, όπως και να διατηρήσουμε μια κατεύθυνση και να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα της Ευρώπης.
Ο Τραμπ έβαλε τέλος στη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει να αναλάβουμε μόνοι μας την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, υπενθύμισε.
Στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, είπε, πρέπει να αποκτήσουμε μια φωνή γιατί όταν μιλάμε με πολλές φωνές δεν μας ακούν και ζήτησε να εγκαταλείψουμε την διαδικασία της ομοφωνίας υπέρ μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας σε πολλούς τομείς που θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Ζήτησε ακόμη να ολοκληρώσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση που δεν είναι πλήρης, να δούμε από πιο κοντά την διακυβέρνηση της ευρωζώνης, να σκεφτούμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να θέσουμε σε εφαρμογή τις εγγυήσεις καταθέσεων και μια πραγματική αγορά κεφαλαίων , όλα αυτά έχοντας πάντα κατά νου τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Το κράτος δικαίου δεν θίγεται όχι μόνον από τον Πούτιν, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, αλλά και από δύο τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ. Όμως το κράτος δικαίου είναι θεμέλιο της ΕΕ και προστατεύει πρωτίστως τα πιο αδύναμα κράτη και εντός των κρατών μελών τους πιο αδύναμους πολίτες. Πρέπει να εφαρμόσουμε μη ανοχή έναντι αυτών που ακολουθούν τη μη ανοχή του κράτους δικαίου, είπε χαρακτηριστικά.
Η λειτουργία της ΕΕ, τόνισε, πρέπει να βελτιωθεί, να μειωθεί η γραφειοκρατία. Η Επιτροπή επί των ημερών μου μείωσε τη γραφειοκρατία κατά 85%. Η προηγούμενη Επιτροπή αναλάμβανε 180 πρωτοβουλίες το χρόνο και η δική μου 24, όχι για τη συρρίκνωση της Ευρώπης αλλά γιατί πρέπει να κάνουμε μεγάλα πράγματα για τις μεγάλες υποθέσεις και λιγότερα για τα μικρά.
Διαχώρισε τη θέση του απ’ αυτούς που θέλουν τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κατ’ απομίμηση των ΗΠΑ γιατί όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα κράτος όπως οι ΗΠΑ ούτε οι πολίτες της το θέλουν. «Πολλή Ευρώπη μπορεί να σκοτώσει την Ευρώπη». Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξισορρόπησης των θεσμών και μίλησε ιδιαίτερα για το Συμβούλιο των ηγετών. Το Συμβούλιο δεν έχει τίποτα το Κοινοτικό. Είναι ένα διακυβερνητικό όργανο. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε τι λέγεται ούτε τι βρίσκεται στην ατζέντα, είπε χαρακτηριστικά.
Έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας τον Γάλλο φιλόσοφο Μπλέζ Πασκάλ που είπε ότι αγαπάει τα πράγματα που πάνε μαζί, για να πει ότι «η ΕΕ και η Ελλάδα πάνε μαζί για πάντα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση